Onderzoeken

Particuliere huursector compleet in beeld

08 juli 2019

Het Kadaster en het CBS hebben nieuwe onderzoeken uitgevoerd naar de ontwikkelingen in de particuliere huursector. Deze onderzoeken vullen elkaar aan.

Lees volledig artikel

WOZ-waarde is goede afspiegeling marktwaarde

24 juni 2019

De WOZ-waarden die gemeenten jaarlijks voor woningen vaststellen, zijn in lijn met de waardeontwikkelingen op de woningmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster.

Lees volledig artikel

Onderzoek naar eigendomsverhoudingen op de woningmarkt

29 mei 2019

De laatste jaren bestaat in de media de indruk dat woningen en ander vastgoed in toenemende mate in handen komen van buitenlandse partijen en particuliere verhuurders.

Lees volledig artikel
 

Onderscheidend onderzoek: Wat is uw huis waard?

03 mei 2019

Een onderzoek van Elsevier Weekblad en het Kadaster over de vierkantemeterprijzen van koophuizen in alle 3.086 Nederlandse wijken.

Lees volledig artikel

Starterslening drijft woningprijzen niet op

17 april 2019

Met een Starterslening krijgen koopstarters maximaal 20% meer hypotheekbudget. Wat betekent dit voor de woningmarkt en -prijzen? Het Kadaster deed hier onderzoek naar.

Lees volledig artikel

Forse veranderingen voor agrarisch grondgebruik Flevoland

11 maart 2019

Wat zijn de ontwikkelingen in het grondgebruik in Flevoland in de periode tot 2025 en 2040? Het Kadaster en Wageningen Economic Research deden hier onderzoek naar.

Lees volledig artikel

“Geen hard bewijs voor prijsstijging door woningkoop voor verhuur”

15 november 2018

Hoe meer beleggers woningen kopen, hoe harder de woningprijzen stijgen. Klopt dat? Volgens onderzoekster Janneke Michielsen is dat niet zomaar aan te tonen.

Lees volledig artikel

Kadaster en CBS meten spanning op woningmarkt

17 oktober 2018

Minder koopstarters, verkoopprijzen boven vraagprijs. Hoe gespannen is de woningmarkt? Kadaster en CBS onderzochten het voor het ministerie van BZK.

Lees volledig artikel

Geluidsoverlast heeft geen invloed op woningprijs

01 juli 2018

Woningen binnen een geluidszone zijn niet goedkoper dan die daarbuiten. Door geluidshinder wisselt een woning wel vaker van eigenaar.

Lees volledig artikel

Beïnvloeden hoogspanningsverbindingen waarde agrarische grond?

01 juli 2018

Heeft de aanwezigheid van hoogspanningsmasten op landbouwgrond effect op de waarde daarvan? Onderzoek samen met Wageningen Economic Research.

Lees volledig artikel

Verhuiswensen ouderen komen maar moeilijk uit

18 mei 2018

Senioren die willen verhuizen, kunnen vaak geen geschikte woning vinden. In Utrecht komen de verhuiswensen van senioren het meest uit, in Drenthe het minst.

Lees volledig artikel

Starters op de koopwoningmarkt na de crisis

16 april 2018

Tijdens de crisis deden wij onderzoek naar starters op de koopwoningenmarkt. Hoe vergaat het deze groep nu de markt aantrekt en de huizenprijzen weer stijgen?

Lees volledig artikel

Woningverkoper heeft ruim half jaar nodig tot overdracht

21 februari 2018

Uit onderzoek samen met NVM blijkt dat woningverkopers gemiddeld 7,2 maanden nadat de woning te koop is gezet bij de notaris zitten voor de overdracht.

Lees volledig artikel

Grote regionale verschillen bij herstel woningmarkt

24 januari 2018

Het herstel van de woningmarkt verloopt niet overal in hetzelfde tempo. Hoe heeft de woningmarkt zich ontwikkeld sinds de start van de economische crisis?

Lees volledig artikel

Regionale verschillen in de ontwikkeling van het aantal jonge koopstarters

09 oktober 2017

Rapport over de feitelijke ontwikkelingen en regionale verschillen die zich voordoen tussen jonge starters op de koopwoningenmarkt.

Lees volledig artikel