
BRT releasenotes
Het Kadaster actualiseert ieder jaar de topografische bestanden in de Basisregistratie Topografie (BRT). Dit doen we in 5 fases. In februari, april, juni, september en november komt er steeds een ander levergebied aan de beurt.
Bekijk de bijzonderheden van de releases in de releasenotes.
BRT releases
Terugmeldingen
De website verbeterdekaart.nl is het officiële terugmeldsysteem van de BGT en de BRT. In deze levering hebben we 126 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
Waterkeringen
In de provincies Zuid-Holland en Utrecht hebben we de waterkeringen volledig ingewonnen als functioneel gebiedsvlak. Hieronder vallen alle dijken, grote dammen, stormvloedkeringen en stuwcomplexen. In de vorige levering van de BRT gold dit ook al voor de provincies Flevoland, Noord-Holland en Zeeland.
Herindeling gemeenten Amsterdam en Weesp
In deze levering van de BRT hebben we de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Amsterdam en Weesp verwerkt, waarbij het grondgebied van de voormalige gemeente Weesp is toegevoegd aan dat van de gemeente Amsterdam.
Dukdalf symbolen TOP25
Naar aanleiding van een terugmelding via de website Verbeterdekaart.nl hebben we het symbool voor dukdalven op de TOP25raster aangepast. Voortaan wordt een dukdalf weergegeven als een witte cirkel, in plaats van als een wit vierkant.
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 247 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
TOP10NL WMTS
In de vorige levering van de BRT hebben we de TOP10NL WMS en WMTS webservices vernieuwd. In deze eerste versie van de nieuwe WMTS was de weergave van plaatslabels nog niet optimaal. In deze levering hebben we dit in samenwerking met PDOK verbeterd.
Objectklasse Plaats
We hebben de objecten in de objectklasse Plaats voor heel Nederland bijgewerkt op basis van luchtfoto’s uit 2021 en voorzien van het aantal inwoners in de Basisregistratie Personen per 1 juli 2021.
Wijken en buurten
We hebben alle wijken en buurten binnen woonkernen met minder dan 100.000 inwoners gecontroleerd, en waar nodig aangevuld als puntobject:
- Voor alle woonkernen tussen de 15.000 en 100.000 zijn alle wijken binnen de woonkern volledig ingewonnen.
- Voor woonkernen met minder dan 15.000 inwoners zijn de wijken beperkter ingewonnen.
Gebouwen en inrichtingselementen
In TOP10NL hebben we een groot aantal gebouwattributen en inrichtingselementen bijgewerkt met behulp van externe bronnen uit 2020 en 2021. Waar mogelijk zijn deze inrichtingselementen conform inwinningscriteria volledig ingewonnen.
Functionele gebieden
Vanaf deze levering zijn alle functionele gebieden als vlakobject beschikbaar, met uitzondering van de landgoederen en de natuurgebieden zonder status als Natura 2000-gebied of voormalig natuurmonument. Deze twee types zijn nog als puntobject aanwezig.
Waterkeringen
We hebben in de provincies Flevoland, Noord-Holland en Zeeland de waterkeringen volledig ingewonnen als functioneel gebiedsvlak. Hieronder vallen alle dijken, grote dammen, stormvloedkeringen en stuwcomplexen.
BRT-Achtergrondkaart Water
We hebben de watervariant van de BRT-Achtergrondkaart uitgebreid met kilometer-aanduiding langs belangrijke vaarwegen (zichtbaar vanaf zoomniveau 9) en labels voor de namen van de Deltawerken (zichtbaar vanaf zoomniveau 6).
Schaduwering TOP50
In navolging van de TOP25 hebben we schaduwering nu ook op de TOP50 geïntroduceerd. Deze schaduwering geeft een indicatie van het reliëf in bossen, heide en duinen en is gebaseerd op AHN3 (Actueel Hoogtebestand Nederland).
Fiets- en voetveer TOP100
Op de TOP100raster hebben we de visualisatie van fiets- en voetveren aangepast zodat deze nu in lijn is met de TOP25 en TOP50.
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 274 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
Gemeentegrenswijzigingen
De gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties van 1 januari 2022 zijn in deze levering van de BRT verwerkt in alle BRT-producten. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van de voorlopige gegevens uit de Basisregistratie Kadaster.
GPS-kernnetpunten
In deze levering hebben we de inrichtingselementen van het type GPS-kernnetpunt bijgewerkt. Alleen recent gecontroleerde punten (maximaal 5 jaar geleden) worden in de BRT opgenomen.
Dubbele inrichtingslijnen
In sommige gevallen bleken er in TOP10NL inrichtingslijnen van identieke types gedeeltelijk of volledig over elkaar heen te liggen. De overbodige dubbele lijnen hebben we in deze levering verwijderd.
Torens als hoogbouw
Op basis van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl over de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, hebben we in TOP10NL alle torens hoger dan 35 meter ten opzichte van het maaiveld voorzien van de waarde “hoogbouw” voor het attribuut “hoogteklasse”.
BRT Audit 2020
Onlangs zijn de resultaten van de 4e externe audit op de kwaliteit van de BRT gepubliceerd op de pagina BRT Externe kwaliteitsrapportage 2020. Waar mogelijk hebben we de geconstateerde tekortkomingen hersteld in TOP10NL.
TOP10NL webservices vernieuwd
In samenwerking met PDOK hebben we de TOP10NL webservices vernieuwd. Er wordt bij het samenstellen van de webservices nu gebruik gemaakt van andere software, maar op enkele details na is het kaartbeeld gelijk gebleven. Wel zijn de url’s van de WMS en de WMTS gewijzigd. De bestaande url’s zullen in augustus 2022 uitgezet worden. De nieuwe url’s zijn:
- WMS: https://service.pdok.nl/brt/top10nl/wms/v1_0?service=wms&request=getCapabilities
- WMTS: https://service.pdok.nl/brt/top10nl/wmts/v1_0?service=wmts&request=getCapabilities
Weergave zonneparken
Op basis van terugmeldingen via www.verbeterdekaart.nl hebben we de weergave van zonneparken op de TOP25, TOP50 en de TOP100 verbeterd. Door ook ‘afgekapte’ symbolen weer te geven, is de vorm en de contour van het zonnepark duidelijker te zien.

BRT-Achtergrondkaart voor kleurenblinden
Tijdens het afgelopen BRT Gebruikersoverleg is een aanpassing aan de standaard variant van de BRT- Achtergrondkaart goedgekeurd die de kaart beter geschikt maakt voor kleurenblinden. Hiervoor hebben we de weergave van heide en spoorlijnen aangepast zodat deze een hoger contrast hebben ten opzichte van de omgeving.

BRT-Achtergrondkaart zoomlevel 0 en 1
Door vragen op het Geoforum hebben we de weergaven de BRT-Achtergrondkaart op zoomlevel 0 en 1 aangepast. Nederland heeft op deze zoomlevels voortaan een neutrale kleur en er is een beperkte selectie van topografie toegevoegd in de vorm van bos en E-wegen. Hierdoor sluit de BRT-Achtergrondkaart op deze zoomlevels beter aan bij buitenlandse kaarten.
Wijknamen op de BRT-Achtergrondkaart
We hebben de plaatsing van wijknamen op de BRT-Achtergrondkaart aangepast. Deze worden voortaan vanaf een dieper zoomlevel getoond en bovendien in een grijstint in plaats van zwart weergegeven.
BRT-Achtergrondkaart Water
We hebben meerdere aanpassingen aan de watervariant van de BRT Achtergrondkaart gedaan:
- We hebben de selecties van waterdelen per zoomlevel verbeterd waardoor een duidelijker en meer compleet waternetwerk ontstaat.
- Voortaan geven we gebieden bestaande uit riet, moeras of dras weer in een mintgroene kleur.
- Voortaan geven we kassengebieden weer in een beigeachtige kleur.
Onverharde wegen op de TOP50
We hebben de weergave van onverharde wegen op de TOP50 verbeterd. Door een dunner contour en een lichtere grijstint te gebruiken ontstaat een rustiger kaartbeeld op plekken met veel onverharde wegen, zoals het Paleispark bij Paleis Het Loo.

Open grotere versie van deze kaart (jpg, 419 kB).
Update duinschaduwering met AHN3
We hebben de schaduwering van het duingebied op de TOP25 bijgewerkt met behulp van AHN3 (Actueel Hoogtebestand Nederland). Tot aan deze levering was de duinschaduwering nog gebaseerd op AHN2.
Update buitenlandse topografie op de TOP250, TOP500 en TOP1000
Op de kaartproducten van de TOP250, TOP500 en TOP1000 hebben we de buitenlandse topografie bijgewerkt aan de hand van recente data uit EuroRegionalMap (ERM).
Sportstadions op de TOP100
Op de TOP100 worden voortaan geen sportstadions meer gegeneraliseerd of uitgedund, waardoor de contour van het stadion als zodanig herkenbaar blijft.
Kastelen op de TOP100
We hebben het algoritme aangepast dat de uitdunning van kastelen op de TOP100 bepaalt, zodat er voortaan meer kasteelsymbolen op de TOP100 worden weergegeven.
Gedenktekens op de TOP25, TOP50 en TOP100
Door een verrijking van het aantal gedenktekens in het basisbestand TOP10NL was een betere uitdunning van de symbolen van gedenktekens nodig op de TOP25, TOP50 en TOP100. Hiermee hebben we ervoor gezorgd dat de symbolen van gedenktekens niet meer kunnen overlappen
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 342 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
Aanlegsteigers op de BRT-Achtergrondkaart
Bij de overgang naar de vernieuwde BRT-Achtergrondkaart is een fout ontstaan bij de weergave van aanlegsteigers. Hierdoor werden alleen nog de aanlegsteigers smaller dan 2 meter weergegeven. Aanlegsteigers breder dan 2 meter zijn hier nu weer aan toegevoegd. Daarnaast worden de aanlegsteigers voortaan breder en in een grijstint in plaats van zwart weergegeven.
Maskering brugvleugels TOP50
Op de TOP50 kon het voorkomen dat brugsymbolen en kaartteksten in elkaar overliepen. Door middel van maskering is gezorgd dat de brugvleugels en de kaartteksten beter van elkaar te onderscheiden zijn.
Terugmelding parkeerplaats TOP100
Op basis van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl is een fout in het algoritme van de TOP100 opgelost waardoor onrealistisch grote parkeerplaatsen ontstonden.
Meer informatie
Meer informatie over de BRT vindt u op de pagina BRT.
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 380 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
Geografische gebieden TOP10NL
Omdat een weergave in de vorm van een vlak meer duidelijkheid geeft over de vorm en de ligging van een object dan een punt, zijn we de afgelopen jaren bezig geweest om de geografische gebiedspunten geleidelijk aan om te zetten naar vlakken. Dit proces is nu afgerond en alle geografische gebieden zijn nu als vlakobject beschikbaar.
Plaatsen TOP10NL
In navolging van de geografische gebieden, zijn vanaf deze levering ook alle plaatsen van het type buurtschap, deelkern en gehucht als vlakobject beschikbaar; er zijn geen plaatspunten van deze types meer. Alleen wijken en buurten komen nog voor als plaatspunt, binnen woonkernen met minder dan 100.000 inwoners.
Daarnaast hebben we alle plaatsvlakken voorzien van de definitieve inwoneraantallen per 1 juli 2020 op basis van gegevens van het CBS.
Spoorlijnen op de BRT-Achtergrondkaart
We hebben de weergave van verschillende type sporen verbeterd op de BRT-Achtergrondkaart. Er wordt voortaan onderscheid gemaakt tussen trein-, metro-, tram en sneltramspoor. Ook is de weergave van spoortunnels verbeterd.
Hoogspanningsleiding op de BRT-Achtergrondkaart
Hoogspanningsleidingen werden op de BRT-Achtergrondkaart voorheen altijd weergegeven als een simpele zwarte lijn. Om de hoogspanningsleidingen duidelijker te kunnen onderscheiden van andere objecten op de kaart, hebben we nu punten toegevoegd op de plek van de hoogspanningsmasten.
Plaatsnamen op de BRT-Achtergrondkaart
Op basis van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl hebben we een aanpassing gedaan aan de software die de spreiding van kaartlabels op de BRT-Achtergrondkaart bepaalt. Hierdoor zijn veel labels van met name dorpen en gehuchten, die voorheen niet werden weergeven, nu wel zichtbaar. Ook is de weergaven van wijk- en buurtnamen verbeterd.
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 318 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
Verdubbeling N34
Hoewel deze niet in het levergebied van juni zit, hebben we de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden-Noord en knooppunt Holsloot bijgewerkt met de nieuwe luchtfoto’s van 2021.
Getijdegebied
In navolging van de hoog- en laagwaterlijnen, hebben de waterdeelvlakken die gezamenlijk de zee en de droogvallende gronden vormen geheel herzien op basis van de meest recente luchtfoto’s en gegevens van de Dienst der Hydrografie.
Zonneparken
Op steeds meer plaatsen in Nederland zijn grootschalige zonneparken zichtbaar in het landschap. Deze werden altijd al ingewonnen in TOP10NL, maar vanaf deze levering hebben we besloten zonneparken op te nemen op de topografische producten van de TOP25 en de TOP50, en een selectie van de zonneparken op de TOP100.
Kruisingen TOP25
We hebben de weergave van kruisingen op de TOP25 aangepast, zodat de doorlopendheid van het wegenpatroon beter naar voren komt. Dit leidt vooral tot verbeteringen bij op- en afritten.
Aansluitingen op rotondes TOP50
Op basis van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl is een fout ontdekt in de TOP50 waardoor in sommige gevallen het generalisatieproces wegen met een aansluiting op een rotonde liet verdwijnen. We hebben de betreffende aansluitingen opnieuw ingetekend in het basisbestand TOP10NL, waardoor ze vanaf deze levering ook weer op de TOP50 zichtbaar zullen zijn.
Wegenpatroon TOP50
Op basis van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl hebben we een verbetering doorgevoerd in de algoritmes die het wegenpatroon berekenen voor de TOP50. Hierdoor zijn een aantal missende verbindingen weer hersteld.
Wegnummers BRT-Achtergrondkaart grijs
Op de grijze variant van de BRT-Achtergrondkaart hebben we de wegnummerblokjes van de hoofd- en snelwegen een grijze in plaats van een rode kleurstelling gegeven. Dit past beter bij het uitgangspunt dat de grijze BRT Achtergrondkaart zo neutraal mogelijk moet zijn.
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 411 terugmeldingen op de BRT verwerkt. Een groot gedeelte van de meldingen is gedaan op bospaden en is afkomstig van Staatsbosbeheer.
Onverharde start- en landingsbanen
Vanaf nu zijn in de BRT niet alleen start- en landingsbanen van asfalt (verhard), maar ook van gras opgenomen (onverhard). Al deze onverharde start- en landingsbanen zullen worden afgebeeld op de BRT Achtergrondkaart en de TOP25. Een selectie hiervan zal worden afgebeeld op de TOP50 en de TOP100.
Wijzigingen buiten het levergebied
Wij hebben in deze levering een aantal grote infrastructurele projecten geactualiseerd, ondanks dat ze niet in het levergebied van april liggen. Het gaat om:
- De Blankenburgverbinding (nieuwe verbindingsweg tussen de A15 en de A20)
- De Groene Boog, A16 (nieuwe ringweg aan de noordzijde van Rotterdam)
- De Hoeksebaan (nieuwe uitvalsweg bij Hoek van Holland)
- De Rijnlandroute, N434 (randweg aan de zuidzijde van Leiden tussen de A4 en de A44)
- De Rotterdamse Baan (nieuwe ontsluitingsweg tussen Denk Haag centrum en Knooppunt Ypenburg
Fietspaden op de TOP25
Op verzoek van gebruikers van de applicatie Topo GPS hebben we de visualisatie van fietspaden op de TOP25 aangepast, zodat het verschil tussen verharde en half-verharde fietspaden duidelijker wordt.
Verbeterd algoritme wegen op de TOP50 en TOP100
We hebben de algoritmes verbeterd die het wegenpatroon berekenen voor de TOP50 en de TOP100. Hierdoor zijn een aantal missende verbindingen weer hersteld.
Korte veerverbindingen op de TOP250
Op basis van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl hebben we veerverbindingen korter dan 3 kilometer van de TOP250 verwijderd. Vanwege de te korte lengte kwam de visualisatie van deze verbindingen niet goed tot zijn recht.
Terugmeldingen
Via www.verbeterdekaart.nl is het voor de basisregistraties BGT en BRT mogelijk om fouten terug te melden. In deze levering hebben we 646 terugmeldingen op de BRT verwerkt.
Gemeentegrenswijzigingen
De gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties van 1 januari 2021 zijn in deze levering van de BRT verwerkt in alle BRT producten. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van de voorlopige gegevens uit de Basisregistratie Kadaster.
Objectklasse Plaats
We hebben de objecten in de objectklasse Plaats voor heel Nederland bijgewerkt. De geometrie is bijgewerkt op basis van luchtfoto’s en straatfoto’s uit 2020. De inwoneraantallen zijn bijgewerkt op basis van gegevens uit de Basisregistratie Personen per 1 juli 2020.
GPS-kernnetpunten
In deze levering hebben we de inrichtingselementen van het type GPS-kernnetpunt bijgewerkt. Alleen recent gecontroleerde punten (maximaal 5 jaar geleden) worden in de BRT opgenomen.
Hoog- en laagwaterlijnen
Voor TOP10NL hebben we in deze levering de hoogtelijnen van het type hoogwaterlijn en laagwaterlijn (voor zowel referentievlak NAP als referentievlak LAT) bijgewerkt aan de hand van recente gegevens van de Dienst der Hydrografie. Deze wijzingen zijn echter nog niet verwerkt in de betreffende kleinschalige producten van de BRT.
Fietspaden TOP25
Naar aanleiding van terugmeldingen via Topo GPS hebben we de weergave van fietspaden aangepast op de TOP25:
- Smalle fietspaden die voorheen niet duidelijk herkenbaar waren vanwege een te dikke contour zijn duidelijker weergegeven.
- De weergave van fietspaden smaller dan 2 meter is aangepast zodat deze fietspaden duidelijker te onderscheiden zijn van voetpaden.
Steenglooiing TOP50
Naar aanleiding van een terugmelding via www.verbeterdekaart.nl hebben we een verbetering doorgevoerd met betrekking tot de weergave van steenglooiing op de TOP50.
Vuurtorens TOP100
Voor de TOP100 hebben we een verbetering doorgevoerd met betrekking tot vuurtorens. Hierdoor zijn een aantal vuurtorens (waaronder de Brandaris op Terschelling) die ten onrechte ontbraken in de TOP100 weer zichtbaar.
Vraag en antwoord
Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice BRT op telefoonnummer 088 - 183 38 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.