Hebt u een luchtvaartuig, zoals een vliegtuig of helikopter? En is deze zwaarder dan 450 kg? Dan mag u deze laten inschrijven in de openbare registers van het Kadaster. Dit noemen we ook wel teboekstellen. Uw eigendom wordt vastgelegd in onze registers. Na inschrijving kunt u of iemand anders informatie over het luchtvaartuig opvragen.

Voordeel van inschrijven

Staat uw vliegtuig of helikopter bij ons ingeschreven als uw eigendom? Dan wordt dit beschouwd als registergoed. U mag een hypotheek afsluiten op een geregistreerd luchtvaartuig.

Inschrijven

Wilt u laten registreren dat u eigenaar bent van een vliegtuig of helikopter? Dat kan met een Teboekstelling luchtvaartuig. Daarna ligt uw eigendom vast in onze openbare registers.

Contact over Teboekstelling luchtvaartuig

Tarieven

De kosten voor een Teboekstelling zijn € 165,- per luchtvaartuig.

Als uw vliegtuig of helikopter bij ons is geregistreerd, moet u ervoor zorgen dat de gegevens altijd actueel zijn. Is er iets gewijzigd in de gegevens van het luchtvaartuig of uw persoonlijke situatie? Geef dit dan aan ons door.

Wanneer geeft u een wijziging door?

  • uw adres of gekozen woonplaats zijn veranderd
  • de gegevens van het luchtvaartuig zijn veranderd (zoals een nieuwe motor)

Contact over Wijziging teboekstelling luchtvaartuig

Tarieven

Het doorgeven van een Wijziging teboekstelling luchtvaartuig is gratis.

Met een Doorhaling teboekstelling luchtvaartuig laat u uw luchtvaartuig uitschrijven uit onze openbare registers. Bijvoorbeeld omdat u uw vliegtuig of helikopter bij een buitenlands kadaster wilt registreren. Na de uitschrijving ligt het eigendom van uw luchtvaartuig niet meer vast in de openbare registers.

Contact over Doorhaling teboekstelling luchtvaartuig

Tarieven

Het doorgeven van een Doorhaling teboekstelling luchtvaartuig is gratis.

Informatie opvragen

Met een bewijs van doorhaling teboekstelling luchtvaartuig kunt u laten zien dat een vliegtuig of helikopter is uitgeschreven uit onze openbare registers. U hebt dit bewijs nodig als u uw luchtvaartuig wilt inschrijven bij een kadaster in het buitenland.

Let op: u kunt dit bewijs pas aanvragen als het vliegtuig of de helikopter is uitgeschreven uit onze openbare registers. Dit kunt u regelen met het product Doorhaling teboekstelling luchtvaartuig.

Contact over Bewijs van doorhaling teboekstelling luchtvaartuig

Taalkeuze

U kunt het document opvragen in het Nederlands, Engels, Duits of Frans.

Tarieven

  • De kosten voor een bewijs van doorhaling teboekstelling zijn € 20,55 per luchtvaartuig. U ontvangt de informatie per e-mail.
  • Wij kunnen het document ook per post naar u sturen. De kosten zijn dan € 20,55 per uittreksel per luchtvaartuig.

Wilt u een vliegtuig of helikopter bij een kadaster in het buitenland inschrijven? Misschien wilt u daar ook een hypotheek voor aanvragen? Met de Verklaring van niet-teboekstelling luchtvaartuig hebt u het bewijs dat een vliegtuig of helikopter nooit ingeschreven is geweest in onze openbare registers. Dit is een gewaarmerkt document.

Contact over Verklaring van niet-teboekstelling luchtvaartuig

Taalkeuze

U kunt het document opvragen in het Nederlands, Engels, Duits of Frans.

Tarieven

  • De kosten voor de Verklaring van niet-teboekstelling luchtvaartuig zijn € 56,- per luchtvaartuig. U ontvangt de informatie per mail.
  • Wij kunnen het document ook per post naar u sturen. De kosten zijn dan € 56,00 per uittreksel per luchtvaartuig.

Wilt u weten of er een hypotheek of een beslag op een vliegtuig of helikopter rust? U kunt dat zien in Hypotheekinformatie luchtvaartuig als dit bij ons ingeschreven staat. Dit is een gewaarmerkt document.

Contact over Hypotheekinformatie luchtvaartuig

Tarieven

  • De kosten voor Hypotheekinformatie luchtvaartuig zijn € 18,35 per luchtvaartuig. U ontvangt de informatie per mail.
  • Wij kunnen het document ook per post naar u sturen. De kosten zijn dan € 20,55 per uittreksel per luchtvaartuig.

Wilt u weten op welke naam een vliegtuig of helikopter is inschreven? En welke rechten de eigenaar heeft? Eigendomsinformatie luchtvaartuig geeft deze informatie wanneer luchtvaartuig bij ons ingeschreven staat. Het is een gewaarmerkt document.

Contact over Eigendomsinformatie luchtvaartuig

Tarieven

  • De kosten voor Eigendomsinformatie luchtvaartuig zijn € 18,35 per luchtvaartuig. U ontvangt de informatie per mail.
  • Wij kunnen het document ook per post naar u sturen. De kosten zijn dan € 20,55 per uittreksel per luchtvaartuig.

Vraag en antwoord

U kunt bij ons vliegtuigen en helikopters laten registeren, met een minimum startgewicht van 450 kg. Zeppelins, luchtballonnen en drones kunt u niet laten inschrijven in de kadastrale registers.

U kunt een helikoper of vliegtuig met een minimum startgewicht van 450 kg bij ons registreren. Het luchtvaartuig wordt dan in onze openbare registers inschreven. Neem hiervoor contact met ons op:

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Luchtvaartuigen op telefoonnummer 088 - 183 40 63. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige link

ILT: voor het Luchtvaartregister

Alle luchtvaartuigen moeten in Nederland geregistreerd worden in het luchtvaartregister. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt dit register bij.