Woningmarkt

Onafhankelijk inzicht in de ontwikkelingen

Bent u op zoek naar inzicht en houvast bij beleids- en besluitvorming over de woningmarkt? Met onze onderzoeken en data-analyses duiden wij ontwikkelingen, gevolgen van beleid of economische veranderingen. Onafhankelijk, betrouwbaar en volledig.  

Zo geven we antwoord op vragen als: welk type woningeigenaren verhuist waarheen? Zijn starters meer gaan kopen sinds de gewijzigde overdrachtsbelasting? En ook: hoe sterk groeit het aandeel particuliere investeerders en waar is ruimte voor nieuwbouw?

Waardevolle inzichten door combineren van data

Het Kadaster legt van alle ruimte en vastgoed in Nederland gegevens vast en houdt deze bij. Van eigenaar tot locatie, hypotheek, rechten en gebruik. Door onze data te combineren met die van anderen ontstaan waardevolle inzichten. We werken hiervoor samen met onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Actuele thema's

Investeerders

Door investeerders kan de woningmarkt minder toegankelijk zijn voor middeninkomens en koopstarters. U kunt bij ons terecht voor data en onderzoek hierover. 

Starters

Wilt u meer weten over de situatie van koopstarters, bijvoorbeeld in een bepaalde regio? Het Kadaster heeft waardevolle informatie hierover. 

Verduurzamen woningen

Het Kadaster helpt u om de energieprestaties van de woningvoorraad in uw provincie of gemeente in beeld te brengen.

Nieuwbouw

Waar moet gebouwd worden en voor wie? Die keuzes beginnen met inzicht in de situatie en ontwikkelingen in uw gemeente of regio. 

Verhuisbewegingen

Wilt u als beleidsmaker of onderzoeker inzicht in de verhuisbewegingen? Wij maken de verhuisbewegingen van kopers in Nederland inzichtelijk. 

Meer informatie over de woningmarkt

Onderzoeken woningmarkt

Van particuliere investeerders tot koopstarters en senioren. En van woningtransacties tot -prijzen.

Onze woningmarktexpert

Paul de Vries doet onderzoek naar de woningmarkt in Nederland. Hij verzorgt regelmatig publicaties en lezingen in binnen- en buitenland.

Producten vastgoed

Nieuwsgierig naar gegevens over de woningmarkt? Bekijk ze via onze producten in de categorie vastgoed.