Bent u op zoek naar inzicht en houvast bij beleids- en besluitvorming over de woningmarkt? Met onze onderzoeken en data-analyses duiden wij ontwikkelingen, gevolgen van beleid of economische veranderingen. Onafhankelijk, betrouwbaar en volledig.  

Zo geven we antwoord op vragen als: welk type woningeigenaren verhuist waarheen? Zijn starters meer gaan kopen sinds de gewijzigde overdrachtsbelasting? En ook: hoe sterk groeit het aandeel particuliere investeerders en waar is ruimte voor nieuwbouw?

Waardevolle inzichten door combineren van data

Het Kadaster legt van alle ruimte en vastgoed in Nederland gegevens vast en houdt deze bij. Van eigenaar tot locatie, hypotheek, rechten en gebruik. Door onze data te combineren met die van anderen ontstaan waardevolle inzichten. We werken hiervoor samen met onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Actuele thema's

Investeerders

Door investeerders kan de woningmarkt minder toegankelijk zijn voor midden- inkomens en koopstarters. Bekijk onze data en onderzoeken. 

Starters

Wilt u meer weten over de situatie van koopstarters, bijvoorbeeld in een bepaalde regio? Het Kadaster heeft waardevolle informatie hierover. 

Senioren

Er zijn steeds meer ouderen, die langer zelfstandig wonen. Wat betekent dit voor de woningmarkt? Krijg inzicht in het koopgedrag van senioren.

Hypotheekmarkt

Wij bieden inzicht in ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. U vindt bij ons gegevens zoals aantal ingeschreven hypotheken, hypotheeksom en hypotheekverstrekkers

Verhuisbewegingen

Wilt u als beleidsmaker of onderzoeker inzicht in de verhuisbewegingen? Wij maken de verhuisbewegingen van kopers in Nederland inzichtelijk. 

Woningtekort

Landelijk gezien is er een woningtekort. Hoe zien de ontwikkelingen van de woningvoorraad eruit in uw regio? Onze data bieden inzicht.

Nieuwbouw

Waar kunnen nieuwbouwwoningen gebouwd worden? En voor wie? Die keuzes beginnen met inzicht in de situatie en ontwikkelingen in uw gemeente of regio.

Verduurzamen woningen

Het Kadaster helpt u om de energieprestaties van de woningvoorraad in uw provincie of gemeente in beeld te brengen.

Meer informatie over de woningmarkt

Onderzoeken woningmarkt

Van particuliere investeerders tot koopstarters en senioren. En van woningtransacties tot -prijzen.

Kwartaalberichten woningmarkt

Onze woningmarktexpert Paul de Vries en zijn collega's delen ieder kwartaal de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen.

Vastgoeddashboard

Iedere maand publiceren wij cijfers over onder andere woningverkopen, woningprijzen, hypotheken en bouwkavels in ons Vastgoeddashboard.

Producten vastgoed

Nieuwsgierig naar gegevens over de woningmarkt? Bekijk ze via onze producten in de categorie vastgoed. 

Webinars woningmarkt

In onze webinars over de woningmarkt hoort u de belangrijkste ontwikkelingen en actuele cijfers. Kies de optie 'Woningmarkt' en kijk ze terug.