Terug naar vorige pagina

IMKAD: Informatiemodel Kadaster

Het Informatiemodel Kadaster (IMKAD) is de basis voor de uitwisseling van Kadaster-gegevens. Het geeft inzicht in de kenmerken van de gegevens uit de Basisregistratie Kadaster (BRK) en de onderlinge samenhang ervan. Dit zijn:

  • de basisgegevens van alle onroerende zaken in Nederland, inclusief geometrie
  • de rechten van (rechts)personen op onroerende zaken, zoals het eigendomsrecht en hypotheekrecht

IMKAD is bedoeld voor notarissen, overheden en bedrijven. 

Documentatie

IMKAD is beschreven in de grafische modelleertaal UML volgens de MIM-standaard. IMKAD 2.3 is de nieuwste versie van het Informatiemodel Kadaster. Het model is de basis voor het digitaal berichtenverkeer van het Kadaster. U kunt het informatiemodel bekijken via de link hieronder. Ook kunt u IMKAD downloaden als zipbestand met een verzameling xml-schema's. 

Documentatie om IMKAD te gebruiken

Waardelijsten

Voor sommige gegevens worden waardelijsten gehanteerd. Deze bevatten een uitputtende opsomming van de mogelijke waarden voor dat gegeven. 

Naar pagina Waardelijsten

Informatiemodellen die IMKAD gebruikt

Basisregistratie Personen

Persoonsgegevens van Nederlanders in binnen- en buitenland via de basisregistratie Personen (BRP) van de Rijksoverheid.

Handelsregister

Gegevens van alle bedrijven en rechtspersonen in Nederland uit het handelsregister (HR) van de Kamer van Koophandel (KVK).

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

Alle adressen en gebouwen in Nederland uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Vraag en antwoord

Met IMKAD hebben organisaties inzicht in de samenhang en definities van informatie. Dit is de basis van gegevensuitwisseling met Ketenintegratie Inschrijvingen Kadaster. Notarissen gebruiken de gegevens bijvoorbeeld voor het verwerken van akten. 

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice IMKAD op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

IMKAD voldoet aan NEN3610

IMKAD is onderdeel van het stelsel van standaarden voor geo-informatie binnen de publieke sector. Geonovum beheert dit stelsel.

Stelsel van Basisregistraties

Door informatie te delen binnen de overheid kan deze efficiënter werken en de dienstverlening verbeteren voor de gebruikers.