Terug naar vorige pagina

Nieuwbouwwoningen

Het bouwen van nieuwbouwwoningen kan een van de oplossingen zijn voor het tekort aan (betaalbare) woningen op de woningmarkt. Maar waar moeten nieuwbouwwoningen gebouwd worden en voor wie? Die keuzes beginnen met inzicht in de situatie en ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt in uw gemeente of regio. 

Analyse naar de mogelijke locaties van nieuwbouwwoningen

Om het woningtekort tegen te gaan zijn provincies, gemeenten en woningcorporaties op zoek naar locaties voor nieuwbouwwoningen. Bij deze zoektocht is een analyse nodig. In een analyse komt naar voren of locaties (met al hun ruimtelijke kenmerken) een geschikte plek zijn voor nieuwbouwwoningen. De eigendomssituatie van de grond en de eventueel bestaande gebouwen zijn daarbij belangrijk. 

Inzicht in de ontwikkelingen

Wij ondersteunen door gegevens en inzichten te verstrekken uit verschillende ruimtelijke databronnen. Onze onderzoeken bieden inzicht op de markt van nieuwbouwwoningen. Zo geven we antwoord op vragen als:

  • Welk type woningen worden gebouwd en voor welk type koper?
  • Waar komen kopers van nieuwbouwwoningen vandaan en woonden ze al in dezelfde gemeente?
  • Welke doorstroming brengen kopers van nieuwbouwwoningen op gang; welke woningen laten ze achter?
  • Van wie is de grond voor woningbouw in handen? Zijn dat ontwikkelaars, bouwers of bijvoorbeeld woningcorporaties? 
  • Hoeveel nieuwbouwkavels worden aangekocht door particulieren en hoeveel door zakelijke partijen? 
  • Hoeveel kavels zijn bestemd voor zelfbouw en hoeveel voor projectmatige ontwikkeling?
  • Welke prijzen worden betaald voor particuliere nieuwbouwkavels?

Voorbeeld databewerking: Heeft een kleine groep de macht bij nieuwbouw?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet een studie doen naar marktconcentratie en marktmacht op de grond- en woningbouwmarkt. Het Kadaster verzamelde, bewerkte en analyseerde hiervoor de data. Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Ga naar het artikel Heeft een kleine groep de macht bij nieuwbouw?

Wat doen we voor u op gebied van nieuwbouwwoningen?

Wij leveren informatie over ontwikkelingen op de markt van nieuwbouwwoningen. U kunt bij ons terecht voor data en onderzoek. We denken ook graag mee met uw vragen rondom (nieuwbouw)woningen.

Geïnteresseerd in nieuwbouwwoningen? Wellicht vindt u dit ook interessant.

Bekijk belangrijke vastgoedinformatie

Iedere maand publiceren wij belangrijke vastgoedinformatie. Bekijk de actuele cijfers over onder andere woningverkopen, hypotheken en bouwkavels.

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt

Onze woningmarktexpert Paul de Vries en zijn collega's delen ieder kwartaal de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen in het Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt.

Ga in gesprek met onze expert woningmarkt

Hebt u vragen? Wilt u aan de slag? Onze expert woningmarkt Paul de Vries vertelt u graag meer.

Interessante onderzoeken

10 feiten over nieuwbouwwoningen

Kopen ouderen of jongeren de meeste nieuwbouwwoningen? Welke nieuwbouwwoningen worden steeds groter en welke juist kleiner? 

Nieuwbouw en spanning op de huizenmarkt

Zorgen nieuwbouwprojecten voor minder spanning op de woningmarkt? Leidt vergroting van het aanbod door nieuwbouw tot prijsdalingen? 

Welke factoren hebben invloed op snelheid van woningbouw?

De woningprijzen en het woningtekort waren nog nooit zo hoog. Toch blijft de bouw van nieuwe woningen achter. Wat heeft invloed op de bouwfase? 

Handige links

Open data nieuwbouwwoningen

Bij het Centraal Bureau voor Statistiek vindt u openbare gegevens over onder andere de voorraad en prijs van nieuwbouwwoningen.

Zelf het voortouw of via projectontwikkelaar?

Gemeenten die zelf landbouwgrond aankopen, leveren niet sneller nieuwe woningen op dan gemeenten die het aan projectontwikkelaars overlaten.