Inzicht in zonpotentie daken

Daken benutten voor opwekken zonne-energie

Hoeveel geschikt dakoppervlak is er? Waar liggen al zonnepanelen? Wie is de eigenaar daarvan? Voor Regionale Energie Strategieën (RES) en gemeenten is inzicht in de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op daken onmisbaar. 

Nauwkeurige analyse om meer zonpotentie te benutten

Wij kunnen u helpen met een nauwkeurige analyse. Dat biedt inzicht in de totale omvang van de zonpotentie op daken en het geïnstalleerde oppervlakte aan zonnepanelen in uw regio of gemeente. Voor onze analyse gebruiken we de modernste 3D- en beeldherkenningstechnieken. Deze combineren we met gebouwkenmerken en eigendomsgegevens, uitgesplitst naar type eigenaar, type gebouw en locatie. U kunt gebruik maken van achterliggende datasets om verdere uitsplitsingen maken.

Door de analyse jaarlijks te herhalen kunt u de ontwikkeling van het benutte deel goed volgen. 

Vrijblijvend gesprek aanvragen

Hebt u vragen? Wilt u aan de slag? Wij vertellen u graag meer. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel ons op 088 - 183 47 00 of vul ons contactformulier in.

Vraag en antwoord

Om de potentie per dak uit te kunnen rekenen maken we gebruik van 2  technieken:

  • 3D-model voor berekening van zonpotentie 
  • beeldherkenningstechnieken (Deep Learning) voor detectie van al geïnstalleerde zonnepanelen met de meest recente (zomer)luchtfoto’s

Voor de 3D berekeningen maken we onder meer gebruik van:

  • de AHN3 (en straks 4)
  • het eigen hoogtemodel van het Kadaster 

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Maatwerk en advies op telefoonnummer 088 - 183 47 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige link

Verbetering Informatie Voorziening Energie Transitie (VIVET)

VIVET bestaat uit het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijkswaterstaat, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Kadaster. Samen zorgen we ervoor dat data goed is gestructureerd en toegankelijk is en lossen we structurele knelpunten op.