Terug naar vorige pagina

Rijksdriehoeksmeting (RD)

Landmeters en cartografen gebruiken coördinaten voor plaatsbepaling en landmeetkundige werkzaamheden. Het Kadaster beheert de registratie van het nationale netwerk van coördinaatpunten. We zorgen ook voor een methode om coördinaten om te rekenen naar andere coördinatensystemen: coördinatentransformatie.

Beheer en onderhoud AGRS.NL en NETPOS

Het Kadaster beheert en onderhoudt het Actief GNSS-Referentie-Systeem (AGRS.NL) en het RTK-correctienetwerk: Netherlands Positioning Service (NETPOS). GNSS staat voor Global Navigation Satellite Systems, zoals GPS. 

Relatieve plaatsbepaling gecertificeerd

Als beheerder van een GNSS-referentiestation kunt u uw station laten certificeren voor relatieve plaatsbepaling binnen de geodetische infrastructuur van Nederland.

Geografische data eenduidig vastgelegd

Het Stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD) is het nationale coördinatensysteem van Nederland.

Naar pagina Rijksdriehoeksstelsel

Vraag en antwoord

Het Kadaster, Rijkswaterstaat en de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine werken samen in de Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur (NSGI). Wij zorgen voor het tot stand komen, onderhouden en publiceren van de geodetische infrastructuur.  Meer informatie hierover vindt u op de website van de NSGI.

Coördinatentransformatie is het omrekenen van coördinaten van het ene coördinatensysteem naar het andere. RDNAPTRANS™ is de officiële, nauwkeurige transformatie tussen RDNAP en ETRS89. U kunt er meer over lezen op de pagina Transformatie van coördinaten op de website van het samenwerkingsverband NSGI.nl.

Behalve RD-coördinaten worden in Nederland ook andere (internationale) coördinatensystemen gebruikt, zoals ITRS, ETRS89 en WGS84. Voor het transformeren tussen RD-coördinaten en ETRS89-coördinaten kunt u gebruik maken van RDNAPTRANS. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Coördinatentransformatie op NSGI.nl.

Voor het zelf omrekenen tussen RD-coördinaten met NAP-hoogte en ETRS89-coordinaten, kunt u gebruikmaken van ieder softwarepakket dat het handelsmerk RDNAPTRANS™ vermeldt, zoals PCTrans. U kunt het gratis computerprogramma PCTrans op de website van de Dienst der Hydrografie van het ministerie van Defensie downloaden.

Veel computerprogramma's berekenen de transformatie niet precies, maar gebruiken een benadering. Om makkelijk te controleren of software goed transformeert, kunt u gebruikmaken van de dataset voor zelfvalidatie.
U leest meer over validatie van uw transformatie u op de website van het samenwerkingsverband NSGI.

Softwareontwikkelaars en andere belangstellenden kunnen de parameters en formules van RDNAPTRANS™ vrij gebruiken.
U leest meer over RDNAPTRANS™ op de website van het samenwerkingsverband NSGI.

Het Actief GNSS-Referentie-Systeem (AGRS.NL) is een netwerk van GNS-referentiestations van het Kadaster en Rijkswaterstaat. Meer informatie vindt u op de website van het samenwerkingsverband NSGI.

De Netherlands Positioning Service (NETPOS) is het RTK-correctienetwerk van het Kadaster en Rijkswaterstaat. U vindt meer informatie hierover op de website van het samenwerkingsverband NSGI.

U kunt de coördinaten van RD-punten gratis inzien in RDinfo op de website van het samenwerkingsverband NSGI.

De geodetische infrastructuur van Nederland vormt de referentie voor alle landmeetkundige werkzaamheden binnen Nederland. Het Kadaster is verantwoordelijk voor de RD-punten. Rijkswaterstaat zorgt voor de hoogtes van de NAP-peilmerken.

U kunt de informatie over RD-punten inzien in RDinfo op de website van het samenwerkingsverband NSGI.

Informatie over het NAP en de NAP-hoogtes vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Rijksdriehoeksmeting. Gebruik hiervoor ons contactformulier

Handige link

Geo-informatie in kaart

Informatie rond de geodetische infrastructuur vindt u op de website van de NSGI.