U kunt uw boot of schip laten registreren in de openbare registers van het Kadaster. Dit geldt voor beroepsvaartuigen, maar ook voor woonboten, zeiljachten en andere pleziervaartuigen. Ook een schip dat nog in aanbouw is, kunt u laten registreren. Registratie (teboekstelling) is het enige bewijs dat u de rechtmatige eigenaar bent van een schip. Uw schip krijgt een brandmerk dat altijd duidelijk leesbaar moet zijn.

Wilt u een hypotheek afsluiten op uw schip? Dan is registratie verplicht. Natuurlijk kunt u het ook weer laten uitschrijven uit het scheepsregister. Dat is bijvoorbeeld nodig als het schip niet meer bestaat, of als u het in het buitenland wilt registreren.

Waarom een schip of boot registreren?

  • Registratie (teboekstelling) is het enige bewijs dat u de rechtmatige eigenaar bent van een schip.
  • U kunt een hypotheek aanvragen op uw boot of schip.
  • Als een boot of schip na eventuele diefstal wordt teruggevonden, is snel bekend wie de rechtmatige eigenaar is.
  • U kunt een zeebrief aanvragen zodat u in internationale wateren kunt varen (deze vraagt u aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport).

Registratie en beveiliging

Teboekstelling schip € 460,-

  • onmisbaar bij afsluiten van hypotheek
  • ontvang een uniek registratienummer
  • inclusief eigendomscertificaat
Naar Teboekstelling schip

Aanbrengen microdots schip € 115,-

  • unieke onzichtbare beveiliging
  • levensduur van minimaal 20 jaar
  • extra beveiligd bij diefstal
Naar Aanbrengen microdots

Vraag en antwoord

Voor het afsluiten van een hypotheek is registratie in de openbare registers van het Kadaster verplicht. Ook een schip dat nog in aanbouw is, kunt u laten registreren. Registratie in onze openbare registers maakt u bij een schip in aanbouw niet automatisch eigenaar. De eigendomsoverdracht moet u vastleggen in het contract met de werf. 

De notaris heeft voor het inschrijven van een hypotheek op een schip in aanbouw een officiële verklaring van niet voltooiing nodig. Daarin staat dat het schip in aanbouw is. Deze verklaring kunt u bij ons aanvragen. Meer informatie vindt u op de pagina Verklaring van niet-voltooiing schip.

U schrijft uw eigendom bijvoorbeeld uit als de boot of het schip gesloopt of vergaan is, of als u het bij een buitenlands kadaster registreert. Het is ook mogelijk een schip in aanbouw uit te schrijven. Na de uitschrijving ligt het eigendom van uw schip niet meer vast in de openbare registers. Meer informatie vindt u op de pagina Doorhaling teboekstelling schip.

Nee, alle genoemde bedragen zijn vrij van btw.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Schepen op telefoonnummer 088 - 183 40 63. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.