Paul de Vries, woningmarktexpert

 

Iedereen moet de kans hebben om tevreden te wonen. Ik lever graag een bijdrage aan het dichterbij brengen van dat idee.

Contact opnemen met Paul 

Meer weten over de woningmarkt en prijsvorming? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert, Paul de Vries.

Onderzoeken woningmarkt

Paul publiceert regelmatig samen met collega’s onderzoeken over de woningmarkt.

Naar onderzoeken

Over Paul

Gesprekspartner overheden en instanties 

Paul doet onderzoek naar de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt en verzorgt regelmatig publicaties en lezingen, in Nederland en daarbuiten. Paul is gesprekspartner van overheden en instanties. Zo onderzocht hij bijvoorbeeld de opkomst van particuliere verhuurders. “In eerste instantie ging het mij om het in kaart brengen van de financiële risico’s  voor hypotheekverstrekkende instellingen. Maar al gauw bleek dat er ook allerlei maatschappelijke vraagstukken kleven aan de verdubbeling van het particuliere huursegment. Ik ben er trots op dat wij dat de markt transparanter kunnen maken voor iedereen.” Ook stond hij aan de wieg van de woningprijsindex die het Kadaster en het CBS maandelijks publiceren. 

Woningmarkt in de smiezen

Kan de woningmarkt hem eigenlijk nog verbazen? “Jazeker! Steeds meer Nederlanders behouden hun oude woning als ze een nieuwe kopen; hun oude woning verhuren ze dan. Ik had niet gedacht dat zoveel ‘gewone’ burgers zo’n risicovolle stap zouden nemen.”

Achtergrond

Paul is gastdocent bij de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en voorzitter van the Research & Data Committee van de European Mortgage Federation (EMF). Voordat hij bij het Kadaster ging werken, werkte Paul onder meer als woningmarkteconoom bij de Rabobank. “Daar hield ik mij vooral bezig met onderzoek en sprak ik met investeerders wereldwijd over de toekomstige gevolgen van economische en politieke ontwikkelingen voor de woning- en hypotheekmarkt.”

Paul werkte ook als wetenschappelijk onderzoeker bij het Onderzoeksinstituut OTB van de TUDelft. Hij promoveerde op de ontwikkeling van de woningprijs: “Ik kwam erachter dat rente en inkomensontwikkelingen de meest belangrijke fundamentele oorzaken zijn voor de woningprijsontwikkeling, maar ook dat de prijsverwachting die mensen hebben, nog sterker de prijsontwikkeling op korte termijn beïnvloeden. Sentiment en vertrouwen doen ertoe.”

Logobalk van Paul de Vries met logo's van de Nederlandse Vereniging van Banken, Amsterdam School of Real Estate en European Mortgage Federation.

Altijd op de hoogte over de woningmarkt?

  • Iedere maand publiceren wij cijfers over onder andere woningverkopen in ons Vastgoed Dashboard. In dit dashboard vindt u grafieken en tabellen voor heel Nederland en per provincie. Ga naar het Vastgoed Dashboard.
  • Daarnaast publiceren wij voortaan ieder kwartaal de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen op de pagina Kwartaalberichten woningmarkt. Wilt u het Kwartaalbericht woningmarkt per mail ontvangen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier.