Jaarrapportage BGT 2022

Jaarrapportage BGT 2022. Gebruiken en doorontwikkelen LV BGT

Tags:
Zakelijk documentatie overheid BGT
Soort document
Jaarrapportage BGT
Auteur(s)
Het Kadaster
Datum
20 april 2022
Toegankelijkheid

content, ja

Versie 1 - 20 april 2023

Gebruikscijfers

We zien het gebruik van de BGT toenemen. Het gebruik van de downloadbestanden en webservices is flink gegroeid. Er zijn ruim een miljoen bestanden gedownload en er zijn ruim 1,2 miljard hits op BGT WMTS kaartlaag. Verder zijn er ruim 1,8 miljoen hits op de terugmeldservice waarmee informatie over terugmeldingen opgevraagd kan worden. De ontwikkeling in het gebruik vanaf 2020 is weergegeven in onderstaande grafieken. 
 Dit is een grafiek waarin de downloads per jaar worden getoond. Het aantal downloads is toegenomen van ruim 600.000 in 2021 naar ruim 1.000.000 in 2022.                            

Downloadcijfers zijn beschikbaar vanaf 2021

Toegankelijke versie van de grafiek Downloads

Dit is een grafiek waarin de hits op de kaartlaag per jaar worden getoond. Het aantal hits is toegenomen van ruim 400.000.000 in 2020 via ruim 1.000.000.000 in 2021 naar ruim 1.200.000.000 in 2022.

Toegankelijke versie van de grafiek Hits kaartlaag

Dit is een grafiek waarin de hits op de terugmeldservice per jaar worden getoond. Het aantal hits ligt in de periode 2020 tot en met 2022 stabiel tussen 1.500.000 en 2.000.000 hits.

Toegankelijke versie van de grafiek Hits terugmeldingen

Beheer LV BGT 2022

De BGT-keten heeft in 2022 stabiel gedraaid. De norm voor de beschikbaarheid van de systemen is elke maand gehaald en er  waren weinig incidenten. Dit geldt zowel voor de systemen voor bronhouders als voor de verstrekking van de BGT-gegevens via PDOK. In november is als gevolg van een onterechte verwerking van onjuiste mutatiebestanden bij een beperkt aantal bronhouders een verschil ontstaan in de registratie tussen BRAVO en de LV BGT. In afstemming met de betrokken bronhouders is hiervoor een oplossing gevonden die gecontroleerd wordt doorgevoerd. Deze situatie heeft geen landelijke impact gehad. 
Klantenservice BGT
De Klantenservice BGT heeft in 2022 gemiddeld 187 meldingen per maand ontvangen. Dit betreft zowel telefonische meldingen als meldingen per e-mail. Het aantal meldingen in 2022 is ten opzichte van het voorgaande jaar duidelijk afgenomen met gemiddeld 245 meldingen per maand. Deze cijfers laten zien dat de LV BGT in 2022 in de basis stabiel heeft gedraaid. De Klantenservice sloot het jaar 2022 – net als in 2021 - af met een gemiddelde klanttevredenheid van een 8,0.

BGT 2022 in cijfers (aantallen ten opzichte van 2021)

Onderdelen van de BGT

Aantal in 2022

Verschil met 2021

Objecten

54.365.431

 +1.832.814

Plaatsbepalingspunten

200.591.138

-232.147.613

Objecten en plaatsbepalingspunten

485.271.368

 230.314.799

Goed aangeboden bestanden

99.435

 +19.767

Pecentage goed aangeboden bestanden

95,66%

 +0,89

Terugmeldingen

9.819

 +934

 

 

 

 

 

 

 

 

De verklaring van de afname van het aantal plaatsbepaltingspunten is te vinden in het onderdeel doorontwikkeling BGT in deze jaarrapportage.   

Project SVB2BGT – Van BRAVO naar rechtstreekse leveringen LV BGT

Het Kadaster neemt (deels) de BRAVO functionaliteit in de LV BGT over en realiseert een nieuwe koppeling tussen de bronhoudersystemen en LV BGT. Deze verkorting van de BGT-keten zorgt ervoor dat deze keten stabieler te beheren is. In 2022 is gestart met het maken van schermontwerpen die tijdens de BGT-ketendemo’s van 21 juni en 18 oktober zijn gedemonstreerd aan gebruikers. Het delen van deze ontwerpen stelt de bronhouders als toekomstige gebruikers in staat mee te denken met de inrichting van deze schermen. De werkwijze die we hanteren wordt gewaardeerd door de bronhouders. In de tweede helft van 2022 is op basis van de ontworpen schermen gestart met de realisatie.
Bekijk de demo van 21 juni op YouTube.
Bekijk de demo van 18 oktober op YouTube.

In de loop van 2022 is duidelijk geworden dat het overnemen van de functionaliteit van BRAVO in de LV BGT complexer is dan verwacht. Er zijn en worden continu maatregelen getroffen om het project zo snel als mogelijk af te ronden.

Doorontwikkeling BGT

Het project SVB2BGT zorgt ervoor dat doorontwikkeling van de BGT alleen mogelijk is als dit niet ten koste gaat van het project. Binnen deze context zijn de volgende resultaten geboekt, die bij invoering zijn gedemonstreerd in de BGT ketendemo’s: 

Verbetering terugmeldsysteem en Uifasering Mutatiemeldsysteem (MMS) 

Eén vernieuwde beheerapplicatie voor verschillende Basisregistraties
TerugmeldAPI om terugmeldingen als Bronhouder vanuit je eigen applicatie te verwerken. 
Bekijk de video DiS Online: Lancering terugmeldbeheerapplicatie en bronhouder API op YouTube.

Schoning plaatsbepalingspunten

Redundante plaatsbepalingspunten zijn geschoond om complexiteit in het beheer en gebruik van de BGT te verminderen. Hierdoor is het aantal plaatsbepalingspunten met meer dan 50% afgenomen zoals te zien is bij BGT 2022 in cijfers.

Verbetering van de BGT-kaartlaag via PDOK

De nieuwe services hebben een betere performance en sluiten beter aan op de visualisatiestandaard. 
Meer informatie vindt u op op www.pdok.nl.

BGT-Vectortiles

Met VectorTiles is veel informatie van BGT-objecten te raadplegen waarbij naar eigen inzicht de visualisatie kan worden gewijzigd.. 
Meer informatie vindt u op www.pdok.nl.
De VectorTiles zijn in een standaardvisualisaties te raadplegen in:
•    De PDOK-viewer op www.pdok.nl.
•    De Vectortile-viewer www.pdok.nl.
Dit is een afbeelding waaruit blijkt wat de standaardvisualisatie van de BGT is. Dit is het gangbare kaartbeeld met gebruikelijke kleuren.

Ontdek de mogelijkheden van vectortiles via de demo-viewer op www.pdok.nl.

Dit is een kleurrijke afbeelding waaruit blijkt hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn bij het visualiseren van de BGT met vectortiles.
 

Gebruikersoverleg Grootschalige Topografie

In 2022 is het Gebruikersoverleg Grootschalige Topografie in het leven geroepen. In dit overleg zijn gebruikers vanuit meerdere sectoren vertegenwoordigd. Het doel van dit overleg is van elkaar te leren en gezamenlijk het gebruik en de waarde van de grootschalige topografie te vergroten en verbeteren.  

Kwaliteitsmonitoring BGT 

In 2022 zijn continu verbeteringen in het kwaliteitsinstrumentarium doorgevoerd. Zo zijn oude rapportages verwijderd uit het kwaliteitsdashboard en is een nieuwe rapportage over de afhandeling van terugmeldingen toegevoegd. Er zijn ook verbeteringen in de kwaliteitsrapportages in tableau om het gebruikersgemak voor bronhouders te vergroten. Deze wijzigingen zijn toegelicht in een webinar. 
Bekijk de kwaliteitsrapportage op public tableau.com.
Bekijk de webinar op YouTube.

Samenwerking en afstemming met de BAG  

In 2022 is de samenwerking en de afstemming met de BAG geïntensiveerd. Er is meer samenhang aangebracht in de beheerprocessen, de governance en de manier van rapporteren. Ook in de doorontwikkeling van BAG en BGT is en wordt steeds meer gebruik gemaakt van elkaars kennis en ervaring.  

Vooruitblik 2023

De focus ligt in 2023 op het project SVB2BGT. De verwachting is dat er geen specifieke BGT-doorontwikkeling mogelijk is. Er zijn wel generieke ontwikkelingen binnen het Kadaster waar de BGT van profiteert. Een voorbeeld hiervan is de doorontwikkeling van het generieke kwaliteitsdashboard. Een ander voorbeeld is de geplande ontwikkeling van generieke functionaliteit voor de bulkafhandeling van terugmeldingen. Verder geldt dat de ontwikkeling van de mogelijkheden om de BGT actueel en individueel te bevragen met API’s in 2023 wordt voorbereid. 
De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2023 de Keuzehulp BGT-producten wordt gepubliceerd. Deze keuzehulp maakt eenvoudig inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn om de BGT te gebruiken en wat de kenmerken per product zijn. De opzet van de keuzehulp staat in de afbeelding hieronder.  
Dit is een afbeelding waaruit blijkt hoe de keuzehulp voor BGT-producten eruitziet.
 

Uiteraard volgen we ook in 2023 de ontwikkelingen rond Doorontwikkeling in Samenhang (DIS) Geo, Zicht op Nederland en de Samenhangende Objecten Registratie (SOR) en de Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS) en het Federatief Data Stelsel (FDS). Daarnaast houden we continu aandacht voor het verder optimaliseren van de samenwerking en afstemming tussen BAG en BGT. 
Meer informatie over interbestuurlijke datastrategie vindt u op www.realisatieibds.pleio.nl.
Meer informatie over federatief data stelsel vindt u op www.realisatieibds.pleio.nl.

Informatie over de BGT

  • Meer informatie en nieuws over de BGT is te vinden op de BGT startpagina
  • Aanmelden voor de BGT Nieuwsbrief kan via de pagina svb-bgt.nl
  • Via Verbeter de kaart kunt u de gegevens bekijken en eventuele fouten terugmelden. Ga naar Verbeterdekaart.nl.