Informatie van de VNG over vernieuwing Wkpb
Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt u ook informatie over de vernieuwing van de Wkpb.
Met het programma Beter Kenbaar worden de publiekrechtelijke beperkingen van alle gemeenten overgezet naar de Basisregistratie Kadaster publiekrechtelijke beperkingen (BRK-PB). De wijziging van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb) is per 1 april 2020 van kracht. De huidige Wkpb houdt uiterlijk 31 december 2020 op te bestaan.
Na de start van het vernieuwingstraject ‘Beter Kenbaar’ in 2016 heeft de landelijke stuurgroep eind juni 2018 aan ‘Beter Kenbaar’ groen licht gegeven voor de uitvoering van het programma. Het ministerie van BZK heeft het Kadaster de opdracht gegeven om het te realiseren. De wijziging van de wet is per 1 april 2020 van kracht.
Met de huidige Wkpb bleek geen optimale registratie mogelijk. Een paar knelpunten:
Met het programma Beter Kenbaar en het overzetten van de beperkingen naar BRK-PB worden onder meer deze knelpunten opgelost.
Een stappenplan voor gemeenten om te migreren van de LV Wkpb naar de BRK-PB vindt u op de pagina Documentatie vernieuwing Wkpb. Dit stappenplan helpt u als gemeente om te voldoen aan de nieuwe wetgeving.
In de Voortgangsmonitor ziet u hoever elke gemeente is met de voorbereidingen en het overzetten van de data. Meer informatie vindt u op de pagina Voortgangsmonitor Wkpb.
De essentie van het nieuwe systeem is dat alle beperkingenbesluiten binnen de huidige Landelijke Voorziening Wkpb (LV Wkpb) in de Basisregistratie Kadaster publiekrechtelijke beperkingen (BRK-PB) worden geregistreerd. Hiervoor is een transitie noodzakelijk van alle besluiten die nu nog in de afzonderlijke gemeentelijke beheersystemen zijn geregistreerd.
Het wordt mogelijk om beperkingen te registreren op basis van een BAG-object (denk aan een woning), een BGT-object (zoals een monumentale brug) en een vrije contour (bijvoorbeeld bij een milieuverontreiniging).
Omdat alle gegevens in 1 systeem komen, kunnen gebruikers (vooral notarissen en makelaars) via 1 kanaal alle publiekrechtelijke beperkingen van alle overheden raadplegen, inclusief de onderliggende brondocumenten. Daarmee wordt de kenbaarheid van deze beperkingen aanzienlijk verbeterd.
Om te voldoen aan de gewijzigde Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb), kunt u als gemeente een aantal stappen volgen. U vindt het stappenplan op de pagina Documentatie vernieuwing Wkpb.
Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 32 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.
Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt u ook informatie over de vernieuwing van de Wkpb.