(On)geldig certificaat direct zichtbaar

U kunt met SYVAS geen stukken meer aanbieden met een ongeldig certificaat. Tijdens het aanbieden van uw stuk, ziet u direct dat een certificaat ongeldig is. U ontvangt een Bericht van afkeuring (BVA) waarop dat vermeld staat. 

U krijgt met SYVAS dan ook geen Attendering CRL-melding (ACV) meer na het aanbieden. 
Bij een Certificate Revocation List (CRL)-melding is er sprake van een verzoek dat is ondertekend met een certificaat dat is verlopen of ingetrokken.

Voorheen stuurde u dan een verzoek tot intrekking binnen de daartoe gestelde termijn, of na ontvangst van een VTV een verzoek tot inschrijving tot verbetering. Deze waren ondertekend met een geldig certificaat (met extra kosten en handelingen). 

Met SYVAS reageert u direct met een aangepast verzoek tot inschrijving, ondertekend met geldig certificaat en daartoe zo nodig voorzien van een aangepast equivalentieverklaring.  

Terug naar vorige pagina

08 maart 2024 - Releasebericht BRK-PB versie 1.22

Releasebericht Functionaliteit Flexibiliteitsregeling ‘Overdragen bevoegd gezag’

Het is vanaf nu mogelijk om in het BRK-PB portaal Wkpb beperkingen met een grondslag op basis van de Omgevingswet aan een ander Wkpb bevoegd gezag over te dragen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan Artikel 4.13a (flexibiliteitsregeling bevoegd gezag) van de Omgevingswet: "... Een bestuursorgaan dat bij of krachtens deze paragraaf als bevoegd gezag is aangewezen, kan die bevoegdheid aan een ander bestuursorgaan overdragen, als dat bestuursorgaan daarmee instemt. ..."

Lees meer op de website van wetten.nl onder Artikel 4.13a. (flexibiliteitsregeling bevoegd gezag).

Deze regeling is alleen van toepassing op Wkpb beperkingen die zijn geregistreerd met een grondslag die voortkomt uit de Omgevingswet, zie het Aanwijzingsbesluit Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (Hoofdstuk VII onder ‘Omgevingswet’). Vragen over de regeling? Dan kunt u terecht bij het IPLO.

Locatie

De Functionaliteit ‘Overdragen bevoegd gezag’ is beschikbaar in het detailscherm van beperkingen die zijn ingeschreven met een grondslag op basis van de Omgevingswet.

Gebruik

Klik in het detailscherm op de knop ‘Overdragen bevoegd gezag’. Er opent een pop-up scherm. Op dit scherm worden de volgende gegevens ingevuld:

  • Organisatie Identificatie Nummer (OIN) nieuw bevoegd gezag. Dit nummer is te vinden op de website OIN Register.logius.nl.
  • Datum kenbaarheid 
  • Brondocument

Om de registratie af te ronden moeten de Essentialia en Equivalentie verklaring en een Overdrachtsverklaring worden aangevinkt. In de Overdrachtsverklaring wordt het nieuwe bevoegd gezag genoemd. Dit is bepaald op basis van het aangeleverde OIN. Lees beide verklaringen goed door voordat u akkoord gaat. Werkt uw organisatie met met e-facturatie? Dan is het invullen van minimaal 1 van de 2 e-facturatievelden verplicht.

Met de knop ‘opslaan’ wordt de beperking direct overgedragen aan het nieuwe bevoegd gezag.

Bevestiging

Bij een succesvolle overdracht verschijnt een melding op het scherm met daarin het PB-id en het deel en nummer waarmee het brondocument is ingeschreven.

Na de overdracht zal de beperking niet langer zichtbaar zijn in het portaal van het ‘oude’ bevoegd gezag. Maar alleen in het portaal van het ‘nieuwe’ bevoegd gezag. Let wel: er wordt vanuit het BRK-PB portaal geen geautomatiseerd seintje gegeven aan het nieuwe bevoegd gezag. Stem daarom onderling de overdracht goed af.

In het geval dat de overdracht niet kan worden uitgevoerd zal er een validatiemelding in het scherm worden getoond met informatie over de fout.

Terug naar vorige pagina

1 augustus 2020 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202008-01

Release 202008-01 voor het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 augustus 2020 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Wijziging Doorlooptijd Terugmeldingen

    Op de Aantallen-pagina worden onder ‘Doorlooptijd Terugmeldingen’ aantallen getoond in 3 categorieën: "< 6 maanden", "6 - 18 maanden" of "> 18 maanden".

    Het blijkt dat terugmeldingen die een gesloten status hebben meegeteld worden in het resultaat.

    Door deze wijziging worden gesloten terugmeldingen niet meegenomen in de aantallen. Daarnaast is de titel van deze rapportage wijzigt in ‘Doorlooptijd openstaande Terugmeldingen’.

Terug naar vorige pagina

1 december 2020 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202012-01

Release 202012-01 voor het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 december 2020 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Laatste BAG-BGT vergelijkingsrapportage omgezet naar BAG2.0

De rapportage ‘Pand ten onrechte geen huisnummer’ is aangepast zodat deze ook voldoet aan BAG2.0 statussen. 

Terug naar vorige pagina

1 februari 2023 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202302-01

Release 202302-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 februari 2023 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Rapportage Zwerfobjecten
    Voor de gemeentelijke, provinciale en landelijke bronhouders zijn, met ingang van 2023, bronhoudergrenzen aangepast. Deze hebben wij doorgevoerd in de beoordeling of een object wel of niet tot een bevinding leidt bij de rapportage ‘Zwerfobjecten’.

Terug naar vorige pagina

1 februari 2024 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202402-01

Release 202402-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 februari 2024 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Rapportage ‘BAG-BGT statusconflicten’

Met ingang van peildatum 01-02-2024 worden ook vervallen BGT-panden beoordeeld bij deze rapportage. De BAG-statussen ‘Niet gerealiseerd pand’, ‘Pand ten onrechte opgevoerd' en ‘Pand gesloopt’ zijn voor vervallen BGT-panden een geaccepteerde status. De overige BAG-statussen daarentegen niet en zullen in de bevindingenlijst getoond worden.
BGT kwaliteitsdashboard releasenotes.

Terug naar vorige pagina

1 juli 2022 - Uitlevering voorlopige woonplaatsen gestopt

Het Kadaster leverde de voorlopige woonplaatsen uit in de Gemeente Woonplaats Relatie Tabel (GWR Tabel). Omdat de voorlopige woonplaatsen geen officiële status hebben en ook geen onderdeel uitmaken van de geldige levenscyclus van de woonplaats, hebben wij besloten deze informatie niet langer uit te leveren. Dit betekent dat in de GWR tabel alleen de woonplaatsen worden geleverd die onderdeel uitmaken van de BAG registratie. Daarmee komt deze tabel beter overeen met de registratie van woonplaatsen in de BAG.

 

 

Terug naar vorige pagina

1 juli 2023 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202307-01

Release 202307-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is vanaf 1 juli 2023 beschikbaar. 

Verschil vorige versie

  • Rapportage Zwerfobjecten

Voor de provinciale en landelijke bronhouders zijn de bronhoudergrenzen aangepast. Deze hebben wij doorgevoerd in de beoordeling of een object wel of niet tot een bevinding leidt bij de rapportage ‘Zwerfobjecten’.
 

Terug naar vorige pagina

1 juni 2021 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202106-01

Release 202106-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 juni 2021 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Nieuwe rapportage ‘Zwerfobjecten’
    Zwerfobjecten zijn objecten van een bronhouder die buiten het eigen bronhoudergebied vallen. Deze nieuwe rapportage is als een nieuw thema opgevoerd op de landingspagina en in de historiegrafiek.
    Om te bepalen of een object een zwerfobject is maken we gebruik van bronhoudergrenzen met daarbij een buffer van 500 meter. Valt een object hier buiten, dan wordt dit object gesignaleerd als een bevinding onder dit thema. Bij deze rapportage worden alle actuele BGT- en IMGEO-objecten gecontroleerd ongeacht de relatieve hoogteligging. Daarnaast wordt ook de plantopografie (plus-status ‘Plan’) meegenomen in de controle.
    Voor de bronhoudergrenzen van de gemeentelijke bronhouders maken we gebruik van de bestuurlijke grenzen van PDOK.
    Voor de waterschappen gebruiken we de administratieve eenheden die eveneens beschikbaar zijn via PDOK.
    Voor de landelijke en provinciale bronhouders wordt gebruik gemaakt van de abonnementsgebieden vanuit BRAVO.
    Dit nieuwe thema wordt verder toegelicht in de bijgewerkte toelichting BGT kwaliteitsdashboard.
  • Nieuw functionaliteit ‘Uitzonderingen’
    Voor de rapportage ‘BGT-ORL ontbreekt’ is het mogelijk om in het detailscherm een specifieke bevinding te markeren als een uitzondering. Het gaat dan om een uitzonderlijke situatie waar blijkt dat het resultaat niet thuishoort binnen de rapportage, omdat het een juiste (toegestane) situatie betreft. Bij het plaatsen van een uitzonderingsmarkering wordt u verplicht om een toelichting op te geven over de reden van de uitzondering. De werking wordt nader beschreven in de toelichting BGT kwaliteitsdashboard.

Terug naar vorige pagina

1 maart 2021 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202103-01

Release 202103-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 maart 2021 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • De rapportage ‘Pand ten onrechte geen huisnummer’ is aangepast. Op 1 december 2020 is er een wijziging doorgevoerd die extra bevindingen heeft opgeleverd. Panden met een relatieve hoogteligging die niet gelijk zijn aan 0 werden ook als bevinding gemeld. Dit is niet terecht. Vanaf nu beoordelen we alleen panden met een relatieve hoogteligging van 0.
  • De knop Toelichting verwees naar een algemene pagina van onze website waardoor de gebruiker nog verder door moest klikken om tot het document te komen. De link is nu aangepast zodat de gebruiker op de correcte pagina terecht komt waar de toelichting fysiek staat.

Terug naar vorige pagina

1 maart 2024 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202403-01

Release 202403-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 maart 2024 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Rapportage ‘BAG-BGT statusconflicten’
    Met ingang van peildatum 01 maart 2024 is deze rapportage verbeterd ten opzichte van de aanpassing van de vorige maand. Er werden in bepaalde situatie onterechte bevindingen getoond. Door deze aanpassing worden deze onterechte bevindingen niet meer getoond.

Terug naar vorige pagina

1 mei 2022 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202205-01

Release 202205-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 mei 2022 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Thema’s OngeclassificeerdObject en Transitie worden niet meer getoond
    Met ingang van peildatum 01-05-2022 worden de thema’s OngeclassificeerdObject en Transitie niet meer getoond. In de LV-BGT zijn al langere tijd geen BGT-objecten van het type OngeclassificeerdObject meer aanwezig en kunnen ook niet meer geregistreerd worden. Daarnaast komen BGT-objecten (met uitzondering van plaatsbepalingspunten) met attribuut waarde ‘transitie’ niet meer voor in de LV-BGT en kunnen deze ook niet meer geregistreerd worden. Hiermee zijn de thema’s OngeclassificeerdObject en Transitie overbodig geworden voor de bronhouders. Er kan nog wel teruggekeken worden bij oude peildata.

Terug naar vorige pagina

1 november 2023 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202311-01

Release 202311-01 van het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 november 2023 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • Rapportage Zwerfobjecten

Voor de provinciale en landelijke bronhouders zijn de bronhoudergrenzen aangepast. Deze hebben wij doorgevoerd in de beoordeling of een object wel of niet tot een bevinding leidt bij de rapportage ‘Zwerfobjecten’.

Terug naar vorige pagina

1 oktober 2020 - Release BGT Kwaliteitsdashboard 202010-01

Release 202010-01 voor het BGT Kwaliteitsdashboard is per 1 oktober 2020 beschikbaar gekomen. De inhoud van deze release wordt in de volgende alinea beschreven.

Verschil vorige versie

  • BAG-BGT vergelijkingsrapportages omgezet naar BAG2.0

Alle rapportages die onder het thema BAG-BGT vergelijkingen staan maakten tot voor kort gebruik van de BAG 1.0 statussen. Deze rapportages (met uitzondering van ‘Pand ten onrechte geen huisnummer’) zijn nu omgezet naar BAG2.0. In sommige rapportages zit een link naar de BAG-viewer. De BAG-viewer toont nog steeds BAG1.0 statussen! Verwachting is dat de BAG-viewer begin 2021 BAG2.0-proof is.

Terug naar vorige pagina

1 september 2020 - Releasenotes BRK-PB versie 1.07

Wijzigen werkingsgebied

Locatie: tabblad ‘Raadplegen’

Een werkingsgebied bestaat uit 1 of meer objecten uit de basisregistraties BAG, BGT of BRK of uit handmatig ingetekende geometrie (contour). Het wijzigen van een werkingsgebied was niet mogelijk als dit gebied uit meer dan 50 objecten bestond. De functie ‘Wijzigen werkingsgebied’ biedt die mogelijkheid nu wel.

Na het aanroepen van de functie verschijnt een nieuw scherm, waarin het bestaande werkingsgebied in kolommen wordt gepresenteerd. Bij meer dan 50 objecten kan gebladerd worden naar een volgende pagina of volgende pagina’s. Door te klikken op de ‘-‘ aanduiding kan een object uit het werkingsgebied worden verwijderd. De identificatie wordt dan opgenomen in de lijst met te verwijderen objecten. Voor het toevoegen van een object dient de identificatie in de lijst met toe te voegen objecten te worden opgenomen. Er kunnen alleen objecten worden toegevoegd uit dezelfde registratie. Het minimumaantal objecten in een werkingsgebied bedraagt 1. Het verwijderen van alle objecten leidt dan ook tot een foutmelding.

Het wijzigen van een werkingsgebied vloeit voort uit een wijzigingsbesluit, een beslissing in administratief beroep of een rechterlijke uitspraak en heeft dus rechtsgevolg. Het bijbehorende brondocument wordt gelijktijdig met het wijzigen van het werkingsgebied ingeschreven in de openbare register. De ‘Datum kenbaarheid’ van besluit, beroep of uitspraak wordt met de wijziging in de BRK-PB opgenomen en door de bronhouder opgevoerd. 

Vereiste variabelen:

  • Te verwijderen objecten aangegeven met de objectidentificatie of kadastrale aanduiding
  • Toe te voegen objecten aangegeven met de objectidentificatie of kadastrale aanduiding
  • Na het ingeven van voorgaande twee soorten variabelen dient minimaal één objectidentificatie over te blijven
  • Datum kenbaarheid
  • Brondocument
  • Equivalentie- en essentialiaverklaring (aanvinken)

Verplichtingen wijzigen niet-valide objecten vervalt

In de vorige release gold de verplichting om bij het wijzigen van een werkingsgebied ook de niet-valide objecten te vervangen door valide objecten. Deze verplichting vervalt met versie 1.07. De functie ‘Wijzigen van een werkingsgebied’ is niet bedoeld om 1 of meer vervallen werkingsgebieden te actualiseren. We adviseren bronhouders dit actualiseren tot nader bericht te laten rusten.

Terug naar vorige pagina

1. Het kadastrale object staat niet of niet helemaal op naam van (een van) de vervreemder(s) in de akte

Deze uitvalreden verschijnt bijvoorbeeld als een naamswijziging van een BV, NV of een stichting niet is ingeschreven bij het Kadaster. 
Het komt ook voor dat twee gehuwden samen het huis verkopen, terwijl het huis maar op naam staat van 1 van de 2.
Is er sprake van een overleden kadastraal vervreemder en wilt u erfgenamen opnemen in een KIK-akte? Dan moet er ook een verklaring van erfrecht bij het Kadaster zijn ingeschreven. U kunt deze gratis inschrijven. Schrijft u een KIK-akte in zonder deze verklaring, dan constateert ons systeem een afwijking tussen de comparant(en) en de rechthebbende(n) in onze registratie. De akte wordt dan voor KIK afgekeurd en als reguliere akte tegen het reguliere tarief verwerkt. Hebt u de verklaring van erfrecht ingeschreven, dan kan er een KIK-akte opgesteld worden.

Terug naar vorige pagina

11 januari 2023 - KLIC-viewer 6.0

KLIC-viewer 6.0 beschikbaar

 

In deze nieuwe versie is het mogelijk om een afwijkende situatie te melden. 

De 3 genoemde bugs uit versie 5.18 zijn opgelost.

Meer informatie

Terug naar vorige pagina

11 juli 2023 Releasenotes BRK-PB versie 1.17

Aanscherping controles inschrijvingsvereisten  

Voor het inschrijven van stukken in het Openbaar Register gelden inschrijvingsvereisten. Per 7 juli zijn een aantal noodzakelijke controles ook in het BRK-PB beheerportaal aangezet. 

Er wordt gecontroleerd of de PDF: 

  • Actieve e-mailadressen of hyperlinks bevat. Dit zijn e-mailadressen en hyperlinks waardoor een email-client of een webpagina geopend wordt. 
    • Foutmelding: De pdf bevat een e-mailadres of hyperlink. Dit is niet toegestaan. 
  • Actieve velden bevat. Dit zijn velden of onderdelen in het document die qua inhoud aangepast kunnen worden 
    • Foutmelding: De pdf bevat een actief element. Dit is niet toegestaan. 
  • Is beveiligd met een wachtwoord 
    • Foutmelding: De pdf is beveiligd met een wachtwoord. Dit is niet toegestaan. 
  • Annotaties (zoals notities of commentaar) bevat 
    • Foutmelding: De pdf bevat annotaties. Dit is niet toegestaan. 
  • Een digitale handtekening bevat. 
    • Foutmelding: De pdf bevat een digitale handtekening. Dit is niet toegestaan.
       

Let op, de controles zijn ook actief op de geanonimiseerde (afgelakte) delen van een brondocument.

Terug naar vorige pagina

12 juli 2023 - Release notes 2.9.1

U vindt de releasenotes van de BAG API op Github.

 

Terug naar vorige pagina

12 mei 2023 – Update MijnOverheid, kleine aanpassingen BevragingsApp en Beheeromgeving

12 mei zijn er aanpassingen gereleased die het gebruik van onze diensten verbeteren.

Update MijnOverheid

De voorwaarden waaronder iemand een WOZ-waarde van een woning mag inzien via MijnOverheid zijn aangescherpt. Is iemand bekend in de LV-WOZ? Dan kan een WOZ-waarde altijd opgevraagd worden. Is iemand niet bekend in de LV-WOZ? Dan controleren wij de BRK op basis van het BSN. Voortaan mag een WOZ-waarde alleen ingezien worden wanneer op het BSN dat wordt gebruikt de volgende voorwaarden van toepassing zijn:

  • Het BSN komt voor in de tenaamstelling van een zakelijk recht in de BRK
  • De aard van het zakelijk recht* betreft:
        o 2, 3 of 13 en is niet belast met een ander zakelijk recht
    of
        o 2, 3 of 13 en is belast met een zakelijk recht van aard 23 en/of 24
  • De kadastrale aanduiding van het zakelijk recht is gekoppeld aan een WOZ-object waarvoor een WOZ-waarde beschikbaar is
    * Een overzicht van de codes voor aard zakelijk recht vindt u op de pagina AardZakelijkRecht.

Aanpassingen BevragingsApp en Beheeromgeving

  • De term gebuiker wordt niet langer vermeld in de preview wanneer er 1 gebruiker geregistreerd staat bij een WOZ-object.
  • Logt een gebruiker uit in de beheeromgeving? Dan verwijzen we die nu door naar de juiste webpagina

Vragen of suggesties voor verbetering

Wilt u meer informatie ontvangen over deze release? Hebt u vragen of suggesties voor verbeteringen van onze dienst? Neem dan contact op met de Klantenservice WOZ:

Terug naar vorige pagina