Omgevingswetverklaring

De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) is vervallen. Deze is op 1 januari vervangen door de Omgevingswet (Ow). 

Wanneer is een Omgevingswetverklaring juist of onjuist en hoe verbetert u dit?

U maakt een keuze

Keuze a.

Als géén voorkeursrecht is gevestigd is de tekst van de reguliere (niet KIK) Omgevingswetverklaring :
“Ondergetekende, ..., notaris ..., verklaart overeenkomstig artikel 9.21 Omgevingswet dat op de onroerende za(a)k(en) geen voorkeursrecht is gevestigd.” 

Keuze b.

Als wél een voorkeursrecht is gevestigd, maar de vervreemding toch niet in strijd is met hoofdstuk 9 van de Omgevingswet omdat een uitzondering van toepassing is, is de tekst van de reguliere (niet KIK) Omgevingswet verklaring:

 “Ondergetekende, ..., notaris ..., verklaart overeenkomstig artikel 9.21 Omgevingswet dat de vervreemding niet in strijd is met Hoofdstuk 9 (‘Voorkeursrecht’) van de Omgevingswet en de daarop rustende bepalingen.”

Keuze b kan ook gelden als geen voorkeursrecht is gevestigd; dan is immers geen sprake van een vervreemding in strijd met hoofdstuk 9 van de Omgevingswet.

De notaris onderzoekt welke van de 2 verklaringen van toepassing is en welke verklaring dus onder de akte moet staan.

Wanneer is een Omgevingswetverklaring onjuist?

De Omgevingswetverklaring is onjuist, als deze niet voldoet aan artikel 9.21 Omgevingswet. Bijvoorbeeld als geen keuze is gemaakt tussen de verklaring onder a. of de verklaring onder b. van artikel 9.21 Omgevingswet.
Dit betreft alle verklaringen met tussen sub a. en sub b. de volgende leestekens: /, of, hetzij, dan wel, of vergelijkbare bewoordingen.

In het volgende voorbeeld is geen keuze gemaakt, dus onjuist:
“Ondergetekende,. ..notaris te.., verklaart overeenkomstig artikel 9.21 Omgevingswet dat op de betrokken onroerende za(a)k(en) geen voorkeursrecht is gevestigd / dat de vervreemding niet in strijd is met Hoofdstuk 9 (voorkeursrecht) van de Omgevingswet en de daarop rustende bepalingen.”

Als een akte wel een Omgevingswetverklaring bevat, maar deze is onjuist, sturen we een verzoek tot verbetering (VTV).

Hoe verbetert u een onjuiste Omgevingswetverklaring?

U kunt een onjuiste Omgevingswetverklaring verbeteren met een aanvullende voetverklaring. Een model vindt u op de webpagina Modellen notariaat van het Kadaster (via inlog Mijn Kadaster), onder Verbetermethoden. Het model heet: modelakte aanvullende voetverklaring Omgevingswet. 

Ontbreken van een Omgevingswetverklaring

Als een akte geen Omgevingswetverklaring als bedoeld in artikel 9.21 Ow bevat in de gevallen waar de wet dit eist, sturen we een attendering op niet inschrijving (ANI). 

Meer informatie

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarvoor VTV's en ANI's worden verzonden? U vindt antwoord op de pagina: Informatie over Verzoeken tot Verbetering (VTV) en Attenderingen op Niet Inschrijving (ANI).