Terug naar vorige pagina

Beperkingenbesluiten bestuursorganen en de Omgevingswet

De inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft gevolgen voor bij het Kadaster ingeschreven, geregistreerde, door te halen en nog in te schrijven beperkingenbesluiten van bestuursorganen.

Omgevingswet en Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb)

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een brief verstuurd over de ‘Wijzigingen registratie publiekrechtelijke beperkingen’. Bij deze brief is een bijlage verstuurd: de Transponeringstabel Wkpb. In deze tabel ziet u welke besluiten onder de Wkpb vallen en besluiten die daar niet onder vallen.
Er is ook een makkelijkere versie van deze tabel gemaakt. Daar staan alleen de gemeentelijke grondslagen in. De brief en beide tabellen vind u op iplo.nl.

Acties door bestuursorganen

Van bestuursorganen wordt verwacht dat zij een aantal acties ondernemen naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Door de inwerkingtreding moeten bepaalde beperkingenbesluiten doorgehaald of gewijzigd worden.
Wij maken dit proces mogelijk. En houden daarbij rekening met grote aantallen.

Besluiten vallen wel of niet onder de WKPB

In de transponeringstabel wordt onderscheid gemaakt tussen besluiten die onder de reikwijdte van de Wkpb vallen (A) en besluiten die hier niet onder vallen (B).

A.    Besluiten die onder de reikwijdte van de Wkpb vallen, worden ingeschreven met het beheerportaal BRK-PB van het Kadaster. 
Hierbij onderscheiden we 3 categorieën:

  1. Nieuwe besluiten
    Besluiten die vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. De meest belangrijke dingen van de besluiten registeren we in de BRK-PB. Direct na inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn de wettelijke grondslagen van die besluiten (die vallen onder de reikwijdte van de Wkpb) beschikbaar in het beheerportaal BRK-PB. 
  2. Door te halen besluiten.
    Besluiten waarvan de wettelijke grondslag voor inschrijving en registratie in de BRK-PB komt te vervallen door de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het tijdstip van de inwerkingtreding is daarbij bepalend. Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, moeten deze inschrijvingen zo snel mogelijk in de BRK-PB worden doorgehaald. In de Transponeringstabel Wkpb zijn de grondslagen waarvoor dit van toepassing is te herkennen aan de opmerking ‘actie doorhalen’. Ook worden de criteria genoemd waaraan de doorhaling moet worden getoetst. Bestuursorganen kunnen de doorhaling van besluiten aanbieden via het beheerportaal BRK-PB. Daarbij moet een brondocument worden aangeboden waar de reden voor de doorhaling duidelijk uit blijkt. Met de nieuwe functionaliteit 'Wijzigen einddatum bulk' in het BRK-PB portaal is het mogelijk om meerdere beperkingen tegelijk door te halen (te beëindigen).
  3. Bestaande besluiten.
    Besluiten die ingeschreven blijven, maar waarvan de wettelijke grondslag wijzigt op basis van het overgangsrecht onder de Omgevingswet. Het bestuursorgaan moet zelf de wettelijke grondslag van de oude naar de nieuwe grondslag wijzigen in het BRK-PB portaal. Dat moet zo snel mogelijk na inwerkingtreding van de Omgevingswet. In de transponeringstabel Wkpb zijn de grondslagen waarvoor dit van toepassing is te herkennen aan de opmerking ‘actie hercodering’. Ook worden de criteria genoemd waaraan de hercodering moet worden getoetst. Met de nieuwe functionaliteit 'Wijzigen grondslag bulk' in het BRK-PB portaal is het mogelijk de grondslag van grote aantallen beperkingen te wijzigen.

B.    Besluiten die niet onder de Wkpb vallen, worden niet ingeschreven met het beheerportaal BRK-PB. Een voorbeeld hiervan is een voorkeursrechtbeschikking (eerder Wvg-beschikking). Deze stukken levert u aan via het inschrijvingsproces voor stukken met de applicatie SYVAS van het Kadaster. Hiervoor is een gekwalificeerd persoonlijk certificaat nodig.

Meer informatie