Woningmarkt 3e kwartaal 2022: investeerders kopen minder

Investeerders kopen steeds minder woningen van eigenaar-bewoners. Duurzame woningen worden meer verkocht en hun prijzen stijgen recent sneller dan die van minder duurzame woningen. Dat blijkt uit woningmarktcijfers van het 3e kwartaal 2022. De woningprijsstijging nam af ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. In augustus en september namen de prijzen zelfs licht af. Dit en meer leest u in ons Kwartaalbericht.

Meer lezen?

Lees verder voor de belangrijkste inzichten uit dit onderzoek. Of download het volledige rapport.

Download Kwartaalbericht (pdf)

De belangrijkste conclusies over het 3e kwartaal

 • Investeerders kopen steeds minder woningen van eigenaar-bewoners. Van alle door eigenaar-bewoners verkochte woningen werd in het 1e halfjaar van 2018 nog 8% door investeerders gekocht. In het 1e halfjaar van 2022 was dat ruim 6%. Vooral in grote steden als Rotterdam (van 19% naar 8%), Amsterdam (van 17% naar 9%), Den Haag (van 18% naar 11%) en Groningen (van 15% naar 8%) daalde het aandeel fors.
 • In gemeenten met opkoopbeschermingsmaatregelen daalde het aandeel investeerdersaankopen licht, van ruim 9% in het tweede halfjaar van 2021 naar minder dan 8% in het eerste halfjaar van 2022. In gemeenten zonder maatregelen steeg het aandeel juist met 1%. 
 • Woningen met de betere energielabels A, B of C waren in het 3e kwartaal van 2022 11 tot bijna 13% duurder ten opzichte van 1 jaar eerder. Dat is flink meer dan woningen met label E, F of G. Woningen met een label G waren nog geen 4% duurder dan 1 jaar eerder. Woningen met een E of F label ongeveer 7%.
 • Het aandeel verkochte woningen met het beste energielabel (A) steeg vanaf 2015 van ruim 14% naar ruim 24%. Woningen met een slechter label (D, E, F of G) zijn steeds minder in trek. Hun aandeel daalde van bijna 44% in 2015 tot nog geen 34% in het 3e kwartaal van 2022. 
 • De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in het 3e kwartaal ruim 9% ten opzichte van een jaar eerder. In augustus en september daalden de prijzen van bestaande koopwoningen maand-op-maand licht. 
 • De hypotheekrente stijgt sterk. Dat zorgt ervoor dat potentiële kopers minder kunnen lenen en te maken krijgen met hogere woonlasten. 

Meer informatie

 • Het Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt is geschreven door: Frank Harleman, Jorian Lamberink, Paul de Vries en Joost Zuidberg.
 • Het Kadaster publiceert het aantal transacties en de woningprijs op basis van de eigendomsoverdrachten bij de notaris. De NVM publiceert op basis van de koopakten. 
 • Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.
 • Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
 • Onze eerdere Kwartaalberichten van 2021 vindt u op de pagina Kadaster Kwartaalberichten woningmarkt.
 • Wilt u het Kwartaalbericht woningmarkt voortaan per mail ontvangen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier.

Aanmelden Kwartaalbericht