Verhuiswensen ouderen komen maar moeilijk uit

In Utrecht meeste kans op verhuizing, in Drenthe het minst

Ouderen verhuizen zeer weinig. Van alle senioren in een koopwoning wil 6,6% verhuizen, maar dat lukt maar 2,3%. In Utrecht komen verhuiswensen van senioren het meest uit, in Drenthe het minst. Hoofdreden? Het is in Drenthe moeilijker een geschikte seniorenwoning te vinden.

Verhuiswens meestal vanwege gezondheid

Van alle eigenaar-bewoners tussen de 60 en 75 jaar wil slechts 6,6% (60.000 mensen) de huidige koopwoning inruilen voor een andere huur- of koopwoning. Als voornaamste reden om te willen verhuizen wordt de afnemende gezondheid genoemd. De basis voor een verhuiswens is vaak de toegankelijkheid van de woning. Senioren tussen de 60 en 75 jaar zoeken een woning zonder trap.

Gedrag grotendeels hetzelfde, wens verschilt per regio

In alle provincies overtreft de wens om te verhuizen het daadwerkelijke gedrag. Verschillen tussen de provincies wat verhuisgedrag betreft zijn er nauwelijks; gemiddeld verhuist 2,3% van de senioren per jaar.

Er zijn echter wél grote verschillen als we kijken naar de wens om verhuizen.

  • In Friesland ligt de verhuiswens met 8,2% ver boven het Nederlands gemiddelde.

  • In Limburg wenst slechts 3,4% van de senioren te verhuizen, ver onder het landelijk gemiddelde.

Meeste verhuizingen

De meeste ouderen verhuizen in Zuid-Holland en Utrecht. Dat zijn ook de twee provincies met het hoogste percentage beschikbare appartementen. De provincies Friesland en Limburg hebben de minste verhuizingen onder ouderen.

Vooral verhuizen naar goedkopere, kleinere en nieuwere eengezinswoningen

80% van de senioren verhuist vanuit een eengezinswoning die zij verkopen. Ongeveer 60% kiest opnieuw voor een koopwoning.

Senioren kopen naar verhouding veel minder eengezinswoningen dan dat zij bezitten (bezit 86% versus gekocht 50%). Dat van de ouderen nog de helft een eengezinswoning koopt is wel opvallend, omdat deze woningen meestal niet gelijkvloers zijn.

Veel senioren kiezen vooral voor kleinere woningen.

  • Bijna de helft (47%) kiest voor een kleinere woning.

  • 36% verhuist naar een grotere woning.

  • De nieuwe woning is voor ongeveer 45% een appartement.

Volledig onderzoeksrapport lezen?

Download het onderzoeksrapport over de verhuiswensen en verhuisgedrag van ouderen in Nederland.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het onderzoek of de woningmarkt? Of kunt u het pdf-bestand niet bekijken, bijvoorbeeld omdat u de voorleesfunctie gebruikt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.

Meer onderzoeken 

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken.