Sneller postcodes door goede samenwerking en afspraken

Nieuwbouwwoningen krijgen sneller een postcode in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). PostNL en de overheid hebben afspraken gemaakt in het vernieuwde postcode-convenant. Dit convenant is 10 jaar geldig.

Wat is er veranderd?

Door de nieuwe afspraken en goede samenwerking kunnen gemeenten adressen makkelijker en sneller met postcode in de BAG registreren. Gemeenten geven nieuwbouwwoningen een adres en registreren deze in de BAG. PostNL geeft een postcode aan de adressen. De gemeente voegt de postcodes toe in de BAG. Het resultaat van de goede samenwerking is dat gemeenten de postcodes van nieuwbouw in veel gevallen makkelijker en sneller kunnen verwerken in de BAG.

Postcode portaal

Een grote hulp bij dit sneller en beter verwerken van postcodes is het postcode portaal. Vroeger ging alle communicatie tussen verschillende partijen via e-mail. Dat kostte veel tijd. Nu is alle communicatie over postcodes makkelijker gemaakt en teruggebracht naar 1 plek: het postcode portaal. Op dit digitale platform worden nieuwe adressen en postcodes uitgewisseld tussen de gemeenten en PostNL. 

"Minder fouten, betere dienstverlening"

Waarom is samenwerking in het postcodeconvenant zo belangrijk? En hoe zorgt het convenant voor een betere dienstverlening voor burgers en gemeenten? Dat leest u in een interview met medewerkers van PostNL, de gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Lees het interview op zichtopnl.nl. 

Meer informatie

  • Benieuwd naar de volledige inhoud van het postcode-convenant? Deze vindt u in de Staatscourant.