Samen snel rampgebieden in kaart brengen

In februari was er een grote aardbeving in Turkije en Syrië. Hulporganisaties hadden snel precieze kaarten van het rampgebied nodig. Dankzij Missing Maps gingen duizenden vrijwilligers wereldwijd aan de slag. Ze maakten kaarten op basis van satellietfoto’s die online beschikbaar waren.

Missing Maps: kaartgegevens toegankelijk maken voor hulporganisaties

Missing maps is een project onder leiding van verschillende organisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. Het doel is het maken van toegankelijke kaartgegevens in gebieden waar hulporganisaties actief zijn. Dat kan over de hele wereld zijn. Het toegankelijk maken van de kaartgegevens gebeurt vaak in een mapathon.

Duizenden vrijwilligers samen aan de slag tijdens een mapathon

Vrijwilligers werken samen tijdens een ‘mapathon’. Dit is een bijeenkomst waarbij zij wegen, rivieren en gebouwen in kaart brengen in een rampgebied. Zowel de situatie vóór als na de ramp. Koos Krijnders van Rode Kruis Nederland organiseert regelmatig mapathons en vertelt er graag over.

Kwaliteit van de kaarten is belangrijk

“In coronatijd hebben we veel sessies online gehouden, maar het liefst heb ik alle mensen in een zaal. Dan helpen ze elkaar op weg en ik zie waar ze tegenaan lopen. Door kleine hints te geven wordt het eindresultaat beter.” De kwaliteit wordt goed in de gaten gehouden. Er zijn namelijk ook vrijwilligers voor het controleren en goedkeuren van de ingebrachte gegevens. “Dit zijn vooral mensen die uit de geo-informatiesector. Daar kunnen we er best nog meer van gebruiken.”

Gebieden in kaart brengen voordat er een ramp is

Een nieuwe ontwikkeling is het in kaart brengen van gebieden voordat er een ramp is. Het Internationale Rode Kruis heeft vastgesteld in welke gebieden het risico op natuurrampen groot is. Deze gebieden staan nu ingepland om in kaart te brengen. Hopelijk gebeurt er nooit een ramp. Maar als dat toch zo is, dan zijn er direct goede kaarten beschikbaar. Na een ramp telt elke minuut om levens te redden.

Kadastermedewerkers zetten zich in voor Missing Maps

Het Kadaster organiseert samen met Krijnders 2 keer per jaar een mapathon. Tientallen medewerkers van het Kadaster zetten zich dan vrijwillig en grotendeels in eigen tijd in. “Het Kadaster is voor ons een vaste partner. Ook met andere overheidsorganisatie, diverse ingenieursbureaus, onderwijsinstellingen en de politie organiseren we mapathons. Soms vraag ik hen, maar zij komen ook vaak naar mij toe om weer een sessie te organiseren.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over Missing Maps? Bekijk dan de website www.missingmaps.org
Hebt u al een keer meegedaan aan een mapathon? Dan kunt u ook meedoen aan een van de maandelijkse validatiesessies of zelf bijdragen via de website https://tasks.hotosm.org/

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van september 2023.