Op stap met de landmeter
De net afgestudeerde landmeter Sibrine Verweij werkte voorheen in de media en was stewardess. Waarom de overstap naar landmeter?
De beste stap uit mijn carrière
“Ik was heel ervaren in mijn vak, maar wilde iets nieuws. Ik begon met een betaald opleidingstraject tot landmeter bij het Kadaster. Dat bleek de beste stap uit mijn carrière te zijn. Wat er leuk aan is? Het zelfstandig werken, het oplossingsgericht een gesprek aangaan tijdens een meting bij een klant en door jouw meting rechtszekerheid bieden!” vertelt Verweij.
Samen met klant de grens inmeten
De landmeter speelt een belangrijke rol in het landmeetkundige proces. Als landmeter geef je mensen duidelijkheid en zekerheid. Je bespreekt met klanten de ligging van kadastrale grenzen en meet deze in. Koper en verkoper moeten daarvoor de nieuwe grens tussen hun percelen aanwijzen aan het Kadaster. Bijvoorbeeld als de gemeente een grondstrook verkoopt aan de tuinder die zo meer ruimte krijgt naast zijn kas.Of als er bij een nieuwbouwwoning een erfgrens moet worden gemeten voor het plaatsen van een schutting.
Als landmeter geef je mensen duidelijkheid en zekerheid
De juiste vragen stellen en onpartijdig luisteren
“Tussen de regels door zegt een klant al veel. Als er weerstand is en je stelt de juiste vragen, kom je al snel achter de reden. Je uiteindelijke doel als landmeter is dat je een grens meet waar de partijen het mee eens zijn en die je toetst aan de beschrijving in de notariële akte. Soms gaat dat makkelijk. Maar wanneer partijen niet op 1 lijn zitten, moeten zij het uiteindelijk wel oplossen. Als je zonder een kant te kiezen luistert, dan scheelt dat enorm.”
Veel apparatuur in een duurzame bus
Bij de meeste metingen combineert Verweij haar meetapparatuur, gps en tachymeter. De tachymeter is het instrument op de driepoot waarmee landmeters vaak in het veld staan. Sinds kort rijdt een aantal collega’s in een elektrische werkbus. “Je hebt best veel spullen bij je zoals de jalons, dat zijn de rood-witte stokken. Maar ook piketpaaltjes, een snoeischaar, schop en een inklapbaar hekje. Dan is het fijn dat we in een auto rijden waar alles gemakkelijk in past en die ook nog duurzaam is!”.
Verassende meetuitkomst door gezichtsbedrog
“Tijdens mijn opleiding liep ik mee met een collega die een meting deed bij Depot Boijmans Van Beuningen. De cirkelvorm van het gebouw maakte de meting ingewikkeld. Ook de spiegeling van de ramen maakte het lastig, maar gaf voor mij de uitdaging die ik dagelijks zoek. Als je naar het gebouw kijkt, lijkt dit naar boven smaller te worden. Maar na afloop van de meting bleek juist de cirkel bovenin een grotere diameter te hebben dan onderin.”
Ook aan het werk als landmeter?
De opleiding tot landmeter bestaat uit theorielessen en opleiding op de werkvloer op verschillende kantoren. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het certificaat landmeter. Alle informatie over het betaalde opleidingstraject tot landmeter staat op werkenbijhetkadaster.nl.
Terzake
Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van september 2023.
- Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.
- Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.