Koopwoningen in mei bijna 9% duurder dan jaar eerder

In mei 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 8,6% hoger dan in mei 2023. Ten opzichte van april 2024 stegen de prijzen in mei met 1,1%. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. 

Prijzen koopwoningen stijgen met 1,1% ten opzichte van april

Ten opzichte van april is de prijsindex bestaande koopwoningen in mei met 1,1% gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In mei 2024 lagen de prijzen gemiddeld 1,8% hoger dan bij de vorige piek in juli 2022.

Meer transacties bestaande koopwoningen in mei 

Het Kadaster registreerde in mei 17.591 woningtransacties. Dat is 16,5% meer dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden zijn 77.721 woningen verkocht, bijna 14% meer dan een jaar eerder.

In mei was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 445.430 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Meer cijfers in Vastgoeddashboard

Iedere maand staan de cijfers over onder andere woningverkopen in ons Vastgoeddashboard. In dit dashboard vindt u grafieken en tabellen voor heel Nederland en per provincie.

Naar Vastgoeddashboard

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt