Koopwoningen in februari ruim 4% duurder dan jaar eerder

In februari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,3% hoger dan in februari 2023. Ten opzichte van januari 2024 stegen de prijzen in februari met 1,0%. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 1,0% ten opzichte van januari

Ten opzichte van januari is de prijsindex bestaande koopwoningen in februari met 1,0% gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stegen de prijzen van koopwoningen echter weer.

Meer transacties bestaande koopwoningen in februari

In februari registreerde het Kadaster 13.810 woningtransacties. Dat is 16,5% meer dan een jaar eerder. In de eerste 2 maanden zijn 28.262 woningen verkocht, ruim 13% meer dan een jaar eerder. In februari was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning € 427.279,-. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt echter niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Meer cijfers in Vastgoeddashboard

Iedere maand staan de cijfers over onder andere woningverkopen in ons Vastgoeddashboard. In dit dashboard vindt u grafieken en tabellen voor heel Nederland en per provincie.

Naar Vastgoeddashboard

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt