Koopwoningen in april 7,5% duurder dan jaar eerder

In april 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 7,5% hoger dan in april 2023. Ten opzichte van maart 2024 stegen de prijzen in april met 1,0%. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 1,0% ten opzichte van maart

Ten opzichte van maart is de prijsindex bestaande koopwoningen in april met 1,0% gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In april 2024 lagen de prijzen voor het eerst hoger (0,7%) dan de vorige piek in juli 2022.

Meer transacties bestaande koopwoningen in april

Het Kadaster maakte bekend dat het in april 15.689 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 22% meer dan een jaar eerder. In de eerste 4 maanden zijn 60.130 woningen verkocht, bijna 13% meer dan een jaar eerder.

In april was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 435.984 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Meer cijfers in Vastgoeddashboard

Iedere maand staan de cijfers over onder andere woningverkopen in ons Vastgoeddashboard. In dit dashboard vindt u grafieken en tabellen voor heel Nederland en per provincie.

Naar Vastgoeddashboard

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt