Jongeren enthousiast maken voor het geovak

Voor de International Marketmakers Combination (IMC) Weekendschool ontwikkelde het Kadaster het lespakket ‘Meten = weten’. Een lespakket over landmeten, topografie en data science. Zo maken we jongeren vanaf 10 jaar enthousiast voor het geovak.

Met plezier kennis overdragen

Katinka Roebert is coördinator bij de IMC Weekendschool. “Vanuit mijn passie voor getallen en landkaarten koos ik na de middelbare school voor de opleiding landmeetkunde & cartografie. Nog elke dag werk ik met veel plezier in dit vakgebied en bijna dagelijks komt er wel een landkaart op tafel.” 4 jaar geleden werd Roebert gevraagd voor een gastles over landmeetkunde. Daar dacht ze niet lang over na. “Natuurlijk wil ik leerlingen vertellen over mijn werk en passie!"

Katinka Roebert, coördinator ICM Weekendschool
 

Door de positieve reacties van de leerlingen was het logisch om meer te doen met landmeetkunde tijdens de lessen.

Katinka Roebert - coördinator IMC Weekendschool

Zelf het schoolplein inmeten

“Door de positieve reacties van de leerlingen was het logisch om meer te doen met landmeetkunde tijdens de lessen. Direct dacht ik aan een samenwerking met het Kadaster. Samen met Kadaster medewerkers zijn we aan het werk gegaan om drie lessen in te vullen. Zo komen in de 1e les verschillende meettechnieken aan bod en hebben de leerlingen hun eigen schoolplein ingemeten.”

Kennismaking met Topotijdreis

Het Kadaster wilde de leerlingen naast het landmeten ook kennis laten maken met topografie en geo-data. Heel bijzonder om te ervaren hoe het Kadaster zijn medewerkers de ruimte geeft hiervoor.”  Katinka: “In de 2e les leerden de leerlingen hoe je van de aarde als bol een platte kaart maakt. De 3e les stond in het teken van data science en maakten ze kennis met Topotijdreis.nl. Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!”

IMC Weekendschool

De IMC Weekendschool laat jongeren vanaf 10 jaar kennis laten maken met enthousiaste professionals en hun vakgebied. Tijdens de lessen ontdekken leerlingen verschillende werelden en vakgebieden. Ze leren om vanuit hun kracht en interesses keuzes te maken voor de toekomst. 

Meer informatie

Meer over de IMC weekendschool vindt u op de website van IMC Weekendschool.

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van juli 2023.

Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.
Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.