Investeerders verkopen meer woningen dan ze kopen

Sinds 2013 kwamen er een aantal jaren steeds meer woningen in handen van particuliere investeerders. Ze kochten meer woningen van eigenaar-bewoners dan dat ze verkochten aan hen. Sinds 2021 verandert dit. Investeerders verkopen weer meer woningen.    

Overheidsmaatregelen om koopstarters meer kans te geven

Vanaf het einde van de kredietcrisis in 2013 kochten particuliere investeerders meer woningen om te verhuren. Dat zorgde ervoor dat zij jarenlang meer woningen onttrokken aan de woningvoorraad dan dat zij toevoegden.

De overheid concludeerde dat het groeiende marktaandeel van investeerders ten koste gaat van de kansen voor koopstarters en nam meerdere maatregelen, zoals: 

  • Een hogere overdrachtsbelasting voor investeerders. Vanaf 2021 betaalden zij 8% overdrachtsbelasting en sinds 2023 10,4%.
  • Opkoopbescherming door gemeenten. Sinds 2022 kunnen gemeenten het opkopen van woningen voor verhuur in sommige wijken tot een bepaald bedrag verbieden.
  • In 2024 wil het kabinet ook het middensegment van de huurmarkt reguleren. Zo krijgt de gemeente de taak om dit te handhaven en verlengt men het woningwaardestelsel tot 187 punten.

Na wijziging overdrachtsbelasting kopen investeerders minder

De wijziging van de overheidsbelasting in 2021 zorgde er voor dat veel particuliere investeerders voor het eind van 2020 een woning kochten. In het 1e kwartaal van 2021 kochten ze minder. Vanaf toen is het aantal gekochte woningen door particuliere investeerders op een lager niveau gestabiliseerd. De maatregelen lijken dan ook het beoogde effect te hebben. Bekijk de cijfers op de website van ESB.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gedaan door onderzoeker Lianne Hans van het Kadaster. Het artikel verscheen ook op de website van ESB, het vakblad voor economen.

Wilt u meer weten over de woningmarkt?