Geheime adressen weer goed afgeschermd in MijnOverheid

In april 2024 is bij ons gemeld dat geheime adressen voor sommige personen zichtbaar waren in de applicatie MijnOverheid. Dit is niet de bedoeling. Wij hebben meteen maatregelen genomen om de geheime adressen weer goed af te schermen.

Rechthebbenden konden elkaars geheime adres zien

Personen die samen rechthebbenden zijn van een object konden een geheime adres inzien van augustus 2020 tot en met 12 april 2024. Van “samen rechthebbende zijn van een object” is bijvoorbeeld sprake wanneer twee mensen samen eigenaar zijn van een woning. Als de ene eigenaar via MijnOverheid kijkt hoe het eigendom geregistreerd staat, wordt ook informatie over de andere eigenaar getoond. Dat is niet de bedoeling als het om een geheim adres gaat. 

Meeste rechthebbenden kennen elkaars gegevens

In de meeste gevallen heeft dit geen negatieve gevolgen. Meestal kennen rechthebbenden elkaars adresgegevens al. Bijvoorbeeld omdat ze samenwonen, getrouwd zijn of samen akten hebben ondertekend. Maar in sommige gevallen is er een bijzondere reden waarom rechthebbenden elkaars adres niet kennen. In dat geval kan deze gebeurtenis wel gevolgen hebben.

Maatregelen om geheime adressen weer af te schermen

De geheime adressen zijn weer goed afgeschermd. Sinds 12 april 2024 zijn ze niet meer zichtbaar via MijnOverheid. Zelf konden personen niets doen om het incident te verhelpen. Wij hebben maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurd. Personen waarvan de geheime adressen zichtbaar zijn geweest hebben hier een brief over ontvangen. Er is ook een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan. 

Wat is MijnOverheid?

Op MijnOverheid ziet u welke gegevens de overheid heeft over u. Bijvoorbeeld over uw werk, AOW-pensioen, huis, auto en studie. U kunt via MijnOverheid dus ook zien welke gegevens van u bij ons geregistreerd staan. 

Vragen en meer informatie

Hebt u nog vragen? Neem dan contact met ons op. U bereikt ons telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op 088 - 183 29 01. Wilt u meer weten over hoe het Kadaster met uw privacy omgaat? Lees dan verder op de pagina Privacy.