Duurzame samenleving: de rol van het Kadaster
Hoe dragen wij bij aan een duurzame en leefbare samenleving? Hoe gaan we om met de druk op de ruimte? En welke rol speelt landinrichting daarbij? Bestuurslid Cora Smelik wil graag met de expertise van het Kadaster een bijdrage leveren aan het bereiken van een balans tussen wat de natuur kan dragen en wat we als samenleving vragen.
Samen puzzelen in de ruimte
Nederland staat voor grote ruimtelijke opdrachten. Zoals energietransitie, woningbouw, het landelijk gebied en de natuur. Het Kadaster kan hierbij helpen met kennis en data. En door te luisteren en mensen bij elkaar te brengen.
Smelik: “Voor het Kadaster werkte ik als gedeputeerde bij de provincie Flevoland. Daar ging ik over de omgevingsvisie. Dat is het plan waarin de provincie beschrijft wat ze willen doen met de omgeving waar mensen wonen, werken en leven. We waren druk met het puzzelen in de ruimte. Na mijn overstap naar het Kadaster, heb ik het college van Flevoland uitgenodigd om te vertellen waar wij aan werken. Op hun beurt benoemde de provincie de grote opdrachten waar zij voor staan. Er is maar 1 manier om die grote opdrachten aan te pakken: samen.”
Het gaat om de generatie na ons
“Het is belangrijk om ons te beseffen waar we het allemaal voor doen. De generatie na ons.” zegt Smelik. “We vroegen aan leerlingen van een basisschool wat zij belangrijk vinden. Sommige kinderen vertelden dat ze natuur erg belangrijk vinden, maar bang zijn dat volwassenen te veel dingen maken waardoor de natuur kapotgaat. Dat raakt me, want dat is precies het probleem waar we voor staan.”
Landinrichting als oplossing van het probleem
“Wij zien voor landinrichting een belangrijke rol en kans in het herstellen van de balans in het landelijk gebied. Samenwerking is in landinrichting erg belangrijk. Bijvoorbeeld bij herverkaveling. Wij betrekken iedereen en vragen: wat wil je, wat kun je geven, wat heb je nodig? Zo komen alle mogelijkheden en belangen op tafel en maken we samen een goede puzzel.
Van Ruilverkavelingswet naar Omgevingswet
De wetgeving over landinrichting is opgegaan in de Omgevingswet. Dat is een bijzondere mijlpaal. Want 100 jaar geleden ging de eerste Ruilverkavelingswet in. “De nieuwe Omgevingswet stelt meer eisen aan participatie. Dit zorgt voor meer draagvlak en een succesvolle uitvoering.”
Meer weten?
- Dit is een samenvatting van de toespraak van Cora Smelik tijdens de Groene Kerstlezing op 21 december 2023. Deze lezing had als thema: ‘Van gebiedsgerichte opgave naar duurzame inrichting landelijk gebied: Nederland toe aan ruilverkaveling 2.0?’
- Lees meer over de nieuwe omgevingswet in het nieuwsbericht Wetgeving landinrichting gaat op in Omgevingswet.
- Lees meer over de rol van het Kadaster in het Digitaal Stelsel Omgevingswet op de pagina Digitaal Stelsel Omgevingswet.