Beleef uw eigen omgeving door landelijk 3D-platform
Stel, achter uw huis wordt een woontoren gebouwd. Wat doet dit met uw uitzicht of de zoninval in uw tuin? Door de verzamelde techniek en data van Netherlands 3D kunt u in de toekomst zien wat het effect is van aanpassingen in uw omgeving.
Van gemeente Amsterdam naar landelijk platform
Wietse Balster vertelt hoe dit landelijke 3D-platform vorm krijgt. Hij is product owner 3D bij Gemeente Amsterdam. En 1 van de grondleggers van Netherlands 3D. “Wij vonden als gemeente dat wat wij ontwikkelden herbruikbaar moest zijn voor meer partijen. Netherlands first, Amsterdam second.”
Beter beeld van veranderingen in omgeving door 3D-informatie
“Wij willen dat inwoners zich een beter beeld kunnen vormen van wat er gebeurt als er iets wijzigt in hun omgeving”, aldus Balster. “Dat kan als ze in een 3D-model van hun eigen omgeving zelf die wijzigingen kunnen nabootsen. Je mag bijvoorbeeld zonnepanelen op monumenten leggen, als ze maar niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Maar hoe weet je dat? In een interactief 3D-model zou je een zonnepaneel op je dak kunnen schuiven naar de plek waar er geen zichtlijn te trekken is naar de weg.”
Slim samenwerken met alle partijen
Volgens Volgens Balster heeft de conceptversie zich bewezen. Om op te kunnen schalen is het nu tijd om de financiering en het beheer beter vorm te geven. “We moeten voorkomen dat 342 gemeenten en 12 provincies allemaal het wiel gaan uitvinden. Laten we nou slim samenwerken en een plek inrichten waar iedereen software, data en kennis kan brengen en ophalen.” Inmiddels zijn onder meer de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, de provincies Flevoland en Utrecht en verschillende marktpartijen aangesloten.
Kadaster 3D-Basisbestand als 1 van de bronnen
Netherlands 3D gebruikt het 3D-Basisbestand van het Kadaster als een van de bronnen. Dit basisbestand bevat de 3D-data van topografische objecten als terreinen, gebouwen of wegen. Het is als open data te downloaden via PDOK.nl.
Data bij de bron met API
Ook kunnen gebruikers op PDOK sinds 1 augustus met OGC-API-software hun informatiesysteem rechtstreeks koppelen aan het bestand. Zo halen gebruikers data bij de bron en hoeven ze geen eigen kopiebestanden te beheren. En hebben ze altijd de meest actuele gegevens. De API kwam tot stand vanuit het overheidsprogramma Werken aan Uitvoering (WaU).
Beleef Amsterdam in 3D
Nieuwsgierig hoe een 3D-model van een woonomgeving er uit ziet? Er wordt hard aan Netherlands 3D gewerkt om deze in de toekomst voor gebruikers door het hele land beschikbaar te maken. Amsterdam is al wel in 3D te zien via 3d.amsterdam.nl.
Terzake
- Dit artikel kom uit het Kadastermagazine Terzake van september 2023. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.
- Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.