Status labelverplichting voor kantoren Nederland

Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw energielabel C of beter hebben. Anders mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. De eigenaar is verantwoordelijk voor het verduurzamen van het kantoorgebouw. Om hoeveel m2 kantooroppervlakte gaat het? Wie zijn de eigenaren en zijn er regionale verschillen? Hoeveel kantoren hebben (nog) geen energielabel C of beter? Het Kadaster onderzocht het.

Meer lezen? 

Lees verder voor de belangrijkste inzichten uit dit onderzoek. Of download het volledige rapport.

Download het rapport

137.500 kantooradressen: hoeveel hebben label C

Op 1 oktober 2022 zijn er in totaal 137.500 kantooradressen in ons land volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Samen hebben die een vloeroppervlakte van maximaal 144 miljoen m2. 

  • Ruim 65.000 kantooradressen hebben zeer waarschijnlijk de plicht om minimaal te verduurzamen tot label C.
  • Bijna 28.000 kantoren hebben vermoedelijk de plicht om minimaal te verduurzamen tot label C.
  • Ruim 44.500 kantoren hebben geen label C-verplichting, denkt de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 

Vooral marktpartijen moeten verduurzamen

  • Vooral marktpartijen (besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen, commanditaire vennootschappen en buitenlandse rechtspersonen) moeten hun kantooroppervlakte verduurzamen. 
    • Als het om het bezit van marktpartijen met labels D en slechter gaat, dat zeer waarschijnlijk label C plichtig is, gaat het om bijna 7 miljoen m2.
    • Nemen we ook nog het bezit zonder label van marktpartijen mee, dan gaat het om ruim 15 miljoen m2. 
  • Hoewel marktpartijen de meeste vierkante meters moeten verduurzamen, hebben ze in vergelijking met andere eigenaren het grootste deel van hun kantooroppervlakte al op label C of beter (71%). Voor particulieren, overheden en overige eigenaren ligt dat aandeel rond de 60%. Bij woningcorporaties is het aandeel het laagst (52%). Maar zij hebben in vergelijking met de andere eigenaren weinig kantoren en veel bezit zonder label.

Regionale verschillen

Buiten de Randstad en de grote steden zijn er vooral in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Groningen en delen van Overijssel nog relatief veel m2 te verduurzamen door marktpartijen.  Overheidsbezit met label D of slechter is vooral geconcentreerd in de grotere steden, terwijl de opgave voor particulieren meer verspreid is over Nederland. 

Over het onderzoek

Het Kadaster onderzocht de verduurzamingsopgave van de kantorenmarkt in Nederland en welk deel daarvan (nog) niet over een energielabel C of beter beschikt. Het onderzoek is gebaseerd op een adressenbestand van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Download het rapport

Meer informatie

•    Dit onderzoeksrapport is geschreven door: Lars Brugman, onderzoeker bij het Kadaster. 
•    Lees meer over de energietransitie op de pagina Energietransitie.
•    Lees hier het eerdere onderzoek over Labelsprongen 
•    Meer onderzoeken van het Kadaster over energietransitie vindt u op de pagina Onderzoeken.