Iets meer woningen vastgehouden als belegging

Het was al bekend dat particuliere woningbezitters steeds vaker ervoor kiezen om een extra woning te kopen voor verhuur of als belegging, in plaats van er zelf in te wonen. Een minder bekende variant blijkt de laatste jaren ook iets meer voor te komen: particulieren die verhuizen naar een nieuwe koopwoning, maar hun vorige woning behouden mogelijk voor verhuur of als belegging. Dat noemen we keep-to-let. Wat zijn de belangrijkste feiten uit ons onderzoek?

Belangrijkste conclusies over keep-to-let

  • Ongeveer 4% van alle transacties in de afgelopen 10 jaar waren keep-to-let, oftewel aanhouden voor verhuur. Dit zijn ongeveer 62.000 woningen. Rond de 6% van alle particuliere woningtransacties waren buy-to-let (kopen voor verhuur). Dit zijn ongeveer 75.000 woningen. Het verschil tussen deze 2 wordt steeds kleiner, omdat keep-to-let heel licht oploopt en buy-to-let juist terugloopt.
  • Vooral de laatste jaren houden woningbezitters hun vorige woningen langer vast. Dat gebeurde ook in de jaren van de financiële crisis, maar dat kwam vooral omdat het niet lukte om de vorige woning snel te verkopen.
  • Een keep-to-let-woning ontstaat vooral wanneer 2 personen samen een nieuwe woning kopen en 1 persoon de vorige woning niet verkoopt.
  • De gemiddelde leeftijd van keep-to-let-kopers is 46 jaar. Dat is 5 jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd van alle andere particuliere kopers (41 jaar). Doordat 1 van de 2 eigenaren vaak al beschikt over een koopwoning, gaat het niet om koopstarters, die meestal jonger zijn.
  • Over het algemeen verhuist een keep-to-let-eigenaar naar een woning die 25 tot 30 vierkante meter meer woonoppervlakte heeft.
  • De aangehouden woning is relatief vaak een rijtjeswoning of appartement. Deze ligt meestal in een meer stedelijke en een iets goedkopere wijk dan de nieuwe woning.
  • In 59% van de gevallen ligt de aangehouden woning in dezelfde gemeente als de nieuw gekochte woning. In nog eens 17% van de gevallen ligt de woning in dezelfde regio.
  • Het prijsverschil tussen de woningen in de oude en nieuwe wijk kan oplopen tot gemiddeld ruim € 30.000.

Volledige onderzoek bekijken?

Download het volledige onderzoek (pdf)

Meer informatie