Terug naar vorige pagina

Gebruikerservaringen Wijkpaspoort voor de warmtetransitie

Gemeenten krijgen data makkelijk en overzichtelijk in beeld

In 2021 hebben alle gemeenten een Transitievisie Warmte opgesteld en werken nu aan de Wijkuitvoeringsplannen. Het Kadaster heeft hiervoor een handig hulpmiddel ontwikkeld: het Wijkpaspoort voor de warmtetransitie. Hoe gebruiken verschillende gemeenten dit Wijkpaspoort en wat vinden zij er van? 

Flexibel format voor alle gemeenten

Dankzij het flexibele format is het Wijkpaspoort voor alle gemeenten bruikbaar. Groot, middel en klein. Het helpt om onderbouwde keuzes te maken voor de transitievisie en bij de verdere uitwerking. Denk hierbij aan de opzet van de wijkaanpak, het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen of bij het gesprek met bewoners. Veel gemeenten hebben het Wijkpaspoort voor de warmtetransitie al ingevuld. 

Ontwikkeld samen met gemeenten

Het Wijkpaspoort is ontstaan op initiatief van het Kadaster en in samenwerking met gemeenten, zoals de gemeente De Fryske Marren. Marijn Kamerling, beleidsmedewerker duurzaamheid en milieu: “We hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het Wijkpaspoort. Dit heeft voor ons tot vele nieuwe inzichten geleid, die straks ook bij de wijkuitvoeringsplannen van pas komen.”

In 1 oogopslag kerndata inzichtelijk

Het Wijkpaspoort is een infographic die in 1 oogopslag de kerndata voor de warmtetransitie van een bepaalde wijk zichtbaar maakt.  “Het Wijkpaspoort heeft ons erg geholpen met inzicht en visualisatie. Het geeft structuur en een duidelijk overzicht van de echt essentiële data en inzichten voor warmtetransitie in de wijk. Een duidelijk en begrijpelijk beeld zonder te veel teksten,” zegt Michel Zuidgeest, projectleider warmtetransitie bij de gemeente Westerwolde.

Hulpmiddel bij participatie

Doordat het Wijkpaspoort cijfers op eenvoudige manier inzichtelijk maakt, is het ook voor bewoners van wijken begrijpelijk.  “Het Wijkpaspoort willen we inzetten als instrument om de burgerparticipatie rond de energietransitie mede vorm te geven,” vertelt Olga van Bilzem, informatie coördinator bij de gemeente Terneuzen. “Het sterke punt van het Wijkpaspoort is dat het echt op de toepassing is gericht. Het is niet alleen ‘spelen’ met de data, er is meer nodig om het hele verhaal te maken, zoals het kwalitatieve onderdeel. Hierdoor moet je echt samen optrekken en hou je beter de focus op het einddoel van de warmtetransitie.”

Met een compleet beeld gaat het verhaal leven

Door met het Wijkpaspoort aan de slag te gaan, worden de doelen uit de transitievisie warmte concreet. Marit Smelter, beleidsmedewerker Energietransitie van BUCH gemeenten is enthousiast: “We hebben het Wijkpaspoort gebruikt om onszelf en inwoners een completer beeld te geven van hun buurt. Welke energielabels hebben de woningen? Hoeveel corporatiebezit is er? Zijn er grote gebouwen? Een afbeelding is aantrekkelijker dan het doorspitten van statistiek of een stuk tekst. Je kunt zelf de beschikbare data en inzichten uit de datavoorziening aanvullen. Met het totale plaatje dat je dan hebt, gaat het verhaal wel leven met een Wijkpaspoort.” 

Datagedreven werken

Er is al heel veel data beschikbaar. Het Wijkpaspoort combineert deze op een eenvoudige en inzichtelijke manier. Marleen Tigchelaar, adviseur Informatievoorziening bij de gemeente Almelo: “Het aangereikte format en toelichting zijn erg handig. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Met deze datasets en al beschikbare templates uit het Wijkpaspoort gecombineerd met onze eigen inzichten kunnen we zo invulling geven aan Datagedreven Werken. Het levert ons een mooie datagedreven foto  van stad, wijk en buurt op.”

Tijdwinst met Datavoorziening Wijkpaspoort

Met de Datavoorziening Wijkpaspoort is een deel van de data voor het Wijkpaspoort eenvoudig te downloaden. Elmar Naber, adviseur economie en energietransitie bij E&E advies: “Het scheelt ons veel tijd doordat alles op 1 plek beschikbaar is. Dankzij gedetailleerde Kadastergegevens kunnen we extra analyses uitvoeren." 

Wilt u ook het Wijkpaspoort gebruiken?

Het format voor het Wijkpaspoort is voor iedereen gratis beschikbaar. Lees meer of download het format meteen op de pagina Wijkpaspoort voor de warmtetransitie

Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kunt vinden? Of wilt u graag vrijblijvend met ons in gesprek gaan? We vertellen u graag meer! Bel ons op 088 - 183 47 00 of stel uw vraag direct via het contactformulier