Verschuivingen in koopgedrag starters op woningmarkt

Welk effect heeft de onstuimige woningmarkt op het koopgedrag van koopstarters? Ondanks een historisch krappe woningmarkt, recordbrekende prijzen en prijsstijgingen, kochten ook starters de afgelopen jaren nog steeds hun eerste woning. Daarbij zien we wel verschuivingen in leeftijd, woningtype en woningprijzen. Ook kocht de starter relatief steeds minder vaak alleen een huis. Deze en andere conclusies kunnen we trekken uit onderzoek dat we deden naar verschillende typen koopstarters van 2009 tot en met 2020. Dit onderzoek deden we in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Welke typen koopstarters zijn er?

Binnen dit onderzoek is een koopstarter iemand die voor het eerst een eigen woning koopt, ongeacht de leeftijd. Er zijn 3 typen koopstarters:

 • Alleen-starter: iemand die alleen een woning koopt
 • Samen-starter: iemand die samen met een andere starter een woning koopt
 • Combi-starter: iemand die een woning koopt samen met iemand die al een woning bezit (een doorstromer)

De belangrijkste conclusies over koopstarters van 2009 tot en met 2020

 1. Koopstarters kochten relatief minder vaak een woning in hun eentje. Ze kochten steeds vaker samen; vooral met een andere starter, maar ook steeds vaker met iemand die al een woning bezit (een doorstromer).
 2. De gemiddelde leeftijd van koopstarters bleef redelijk gelijk, maar er waren relatief steeds minder koopstarters jonger dan 27 jaar.
 3. Combi-starters waren gemiddeld ouder dan alleen-starters en samen-starters.
 4. Alleen-starters en samen-starters kochten vooral in de goedkope klasse en middenklasse, terwijl combi-starters vooral in de duurste klasse en dure middenklasse kochten.
 5. Alleen-starters kochten vooral appartementen, al neemt dat aandeel wel iets af. Oudere samen-starters kochten juist iets meer appartementen. Samen-starters en combi-starters kochten vooral tussenwoningen.

Volledige onderzoek bekijken?

Download het volledige onderzoek als pdf.

Meer informatie

 • Het Kadaster deed ook onderzoek naar het effect van de aanpassing van de overdrachtsbelasting voor koopstarters per 1 januari 2021. Lees meer hierover in ons onderzoek van maart 2021 en in onze Kwartaalberichten.
 • Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
 • Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact met ons via het formulier Persvraag stellen.
 • Wilt u het Kwartaalbericht woningmarkt voortaan per mail ontvangen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier.