Rijksvastgoedbedrijf en Kadaster zoeken samen erfgenamen

Als iemand overlijdt, gaan zijn eigendommen naar de erfgenamen. Dat staat in de wet. Maar wat als niet duidelijk is wie de erfgenaam is? Het Rijksvastgoedbedrijf spoort erfgenamen op. Dat helpt ons weer om de kadastrale registratie op te schonen.

Petra Junier is bij het Rijksvastgoedbedrijf hoofd van de sectie onbeheerde nalatenschappen. “Denk aan auto’s, ringen, schilderijen, pony’s, katten. Maar ook geld of woningen. Wij voorkomen dat nalatenschappen verloren gaan.”

Omgeving ook blij met opsporen erfgenamen

Een speurtocht naar erfgenamen van een onbeheerd pand begint vaak bij een signaal van de buren. Junier: “Soms groeit er onkruid dwars door een woning heen of is er stankoverlast. Dat heeft een negatief effect op de waarde van woningen ernaast. Dus naast dat we in zo’n geval erfgenamen opsporen, is ook de omgeving blij met onze werkzaamheden.”

Steeds meer samenwerking met belanghebbende partijen

Het Rijksvastgoedbedrijf behandelde in 2021 zo’n 2.200 gevallen. Dat aantal stijgt doordat steeds meer belanghebbende instanties willen samenwerken. “Gemeenten na een gemeentelijke uitvaart, bewindvoerders en schuldhulpverleners. Zij mogen als een cliënt is overleden niets meer doen. De Belastingdienst ondersteunen we bij de aanslagen erfbelasting. En ook het Kadaster vroeg om hulp.”

Onroerend goed op naam van overledenen

In de kadastrale registratie staan zo’n 260.000 objecten nog op naam van een overledene. De partner van de overledene blijft bijvoorbeeld in de woning wonen, maar dit wordt niet in de registratie bijgewerkt. Of er is geen Verklaring van Erfrecht ingeschreven. Via het achterhalen van de erfgenamen kunnen wij onze registratie opschonen, waardoor deze de werkelijkheid beter weergeeft.

In de meeste gevallen blijkt de achtergebleven partner er te wonen of een andere erfgenaam.

Petra Junier - hoofd onbeheerde nalatenschappen bij Rijksvastgoedbedrijf

Samenwerking bij opsporen erfgenamen

“Wij kunnen het Kadaster helpen als het perceel groter is dan 100m2. En als het gaat om half of volledig eigendom”, aldus Junier. “In de meeste gevallen blijkt de achtergebleven partner er te wonen of een andere erfgenaam. Hen laten we via een brief weten dat zij het makkelijk kunnen rechtzetten door een Verklaring van Erfrecht te laten inschrijven bij het Kadaster via de notaris.”

“Er is altijd een voordeel”

Slechts in een klein aantal gevallen wordt geen erfgenaam gevonden. Dan gaat de nalatenschap na 20 jaar naar de staat. “We schrijven erfgenamen alleen aan als de baten voldoende zijn, dus niet als er schulden zijn. Er is altijd een voordeel voor erfgenamen!”

Meer informatie

Terzake