Er is iemand overleden

Als een familielid is overleden moet u veel zaken regelen. U hoeft het overlijden niet aan ons door te geven. Die informatie krijgen wij van de gemeente. Wel hebt u mogelijk een verklaring van erfrecht nodig.

Aantonen dat u erfgenaam bent

In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Hiermee kunt u als nabestaande aantonen dat u erfgenaam bent. Deze verklaring van erfrecht vraagt u aan bij de notaris. Dit is zeker verstandig als u een huis, stuk grond of een boot erft.

Verklaring van erfrecht inschrijven 

De notaris kan een verklaring van erfrecht in laten schrijven bij het Kadaster. Na de inschrijving staat niet langer de overledene, maar de erfgenaam als eigenaar vermeld. De inschrijving van een verklaring van erfrecht is gratis. Wel kan de notaris voor het onderzoek en de administratie kosten aan u doorberekenen. 

Voordelen van inschrijving 

Nadat uw verklaring van erfrecht is ingeschreven bij het Kadaster, staat de erfgenaam als eigenaar geregistreerd bij het Kadaster. Zo is de erfenis goed geregeld. Dit houdt het volgende in:

  • Doorlopende kosten worden op tijd doorberekend aan de rechtmatige eigenaar. Zo ontvangt u de WOZ-beschikking op uw naam en niet gericht aan ‘de erven van’. 
  • U wordt als nabestaande niet onverwacht geconfronteerd met extra kosten wanneer u de geërfde woning, grond of boot vervolgens verkoopt.
  • Als de informatie over onroerende goederen na overlijden snel op orde is, hoeven overheidsorganisaties achteraf minder te verbeteren. De afhandeling is daardoor sneller achter de rug.

Vraag en antwoord

Nee, de gemeente geeft dit automatisch door via de Basisregistratie Personen (BRP). 

Alleen een notaris kan een verklaring van erfrecht laten inschrijven bij het Kadaster. Wilt u hier meer over weten of een verklaring laten inschrijven? Neem dan contact op met een notaris.

Het inschrijven van een verklaring van erfrecht bij het Kadaster is gratis. Maar de notaris berekent u waarschijnlijk wel kosten. Bijvoorbeeld voor het opmaken van de verklaring van erfrecht. Wilt u weten hoeveel dat kost? Informeer dan bij de notaris. 

Als een nalatenschap bestaat uit onroerend goed in het buitenland, kan een Europese verklaring van erfrecht een oplossing bieden. Hebt u hier vragen over? Neem dan contact op met een notaris. 

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

Notaris over woning erven

Een woning erven, wat komt erbij kijken? Over verkoop, erfgenamen die er blijven wonen, het bepalen van de waarde en erfbelasting.