Registratienummer boot zoeken

Ook wel brandmerk of identificatienummer

Registratienummer boot: inschrijven of informatie opvragen

Wilt u een registratienummer van een boot zoeken? Of wilt u weten hoe u een registratienummer voor uw boot of schip kunt krijgen? Wij kunnen u helpen. Iedere boot of schip die bij ons is ingeschreven krijgt van het Kadaster een uniek identificatienummer. In overleg met de eigenaar wordt dit nummer op de boot aangebracht.

Uniek nummer bij registratie van boot of schip

Wilt u een registratienummer voor uw eigen boot of schip? Bijvoorbeeld omdat u een zeebrief wilt aanvragen? Laat uw boot of schip dan registeren. Uw boot of schip krijgt dan een uniek registratienummer. Daarna ligt uw eigendom vast in de openbare registers van het Kadaster.

Informatie over boot zoeken met registratienummer

Wilt u met een registratienummer informatie over een boot of schip en de eigenaar opvragen? Met Eigendomsinformatie schip krijgt u informatie uit onze register, zoals de naam van de eigenaar en motorgegevens.

Interessant voor u?

Boot registreren: teboekstelling schip

per schip € 460,-
  • onmisbaar bij afsluiten van hypotheek
  • ontvang een uniek registratienummer
  • inclusief eigendomscertificaat
Naar Boot registreren: teboekstelling schip

Eigendomsinformatie schip

per schip vanaf € 16,-
  • naam eigenaar van schip inzien
  • motorgegevens en indeling van het schip bekijken
Naar Eigendomsinformatie schip

Let op: registratienummer kan worden weggehaald

Na registratie kunt u het unieke registratienummer (brandmerk) op uw boot of schip laten aanbrengen. Maar dit nummer kan worden weggehaald of beschadigd. De politie kan dan niet meer op uw registratienummer zoeken om u als eigenaar te achterhalen.

Beveilig uw boot met microdots

U kunt tegelijk met het brandmerk microdots laten aanbrengen. Iedere microdot bevat een unieke code, die is gekoppeld aan het registratienummer van het Kadaster. Het is onmogelijk om alle microdots te verwijderen of de unieke code te wijzigen. Met 1 microdot kan de politie opzoeken dat u de eigenaar bent. Lees meer op de pagina Boot beveiligen tegen diefstal.

Vraag en antwoord

Als een boot of schip in onze registers wordt ingeschreven, dan krijgt deze een uniek registratienummer. Dit wordt ook brandmerk of identificatienummer genoemd. De term brandmerk komt uit het verleden. Toen werd het registratienummer ingebrand in houten schepen. In overleg met u wordt dit registratienummer op uw boot of schip aangebracht.

  • U kunt een hypotheek afsluiten op een geregistreerd(e) boot of schip.
  • Uw boot of schip krijgt een uniek registratienummer. Dit nummer (brandmerk) wordt in overleg met u aangebracht op uw boot of schip. Bij diefstal kan de politie u gemakkelijker als eigenaar terugvinden.
  • Er kan een zeebrief worden aangevraagd wanneer u voor een zeeregistratie kiest. Een zeebrief is een soort paspoort voor een schip en kan problemen voorkomen in het buitenland.
  • Bij een binnenvaartregistratie (die ook van toepassing kan zijn voor pleziervaart) ontvangt u een eigendomscertificaat van het Kadaster.

Meer informatie leest u op de pagina Boot registreren.

Microdots zijn hele kleine plaatjes van titanium met een uniek registratienummer. Ze zijn water- en hittebestendig en kunnen op een boot zowel binnen- als buitenboord worden aangebracht. Met een spuitbus worden duizenden microdots met een doorzichtige opdrogende lijm aangebracht op vaste of diefstalgevoelige onderdelen van een boot of schip. 

Alleen bevoegden zoals de waterpolitie kunnen informatie over microdots opvragen en bijvoorbeeld op het registratienummer zoeken. Ook al wordt er maar 1 van duizenden microdots gevonden, dan kan de eigenaar nog achterhaald worden. Bovendien blijven microdots na het aanbrengen zeker 20 jaar zitten.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Schepen op telefoonnummer 088 - 183 40 63. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier

Handige link

ILT: meer over het aanvragen van een zeebrief

Wilt u een registratienummer, omdat u een zeebrief wilt aanvragen? Met een registratie van uw eigen boot of schip in de zeecategorie kunt u de zeebrief aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).