WOZ-waarde van een huis

De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen. Wilt u de WOZ-waarde van een huis weten? De actuele waarde kunt u opvragen via het WOZ-waardeloket, via MijnOverheid of door het te vragen bij de gemeente.

Vraag op via WOZ-waardeloket

3 manieren om de WOZ-waarde te vinden

Wilt u de WOZ-waarde van een huis weten? Dat kunt u op 3 manieren nagaan:

  • op de website WOZ-waardeloket
  • na inloggen met DigiD op de website MijnOverheid.nl
  • door te informeren bij de gemeente die de waarde van de woning vastgesteld heeft

Gemeente stelt WOZ-waarde vast

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen zoals waterschapslasten en inkomstenbelasting. De gemeente stelt de WOZ-waarde van een huis vast aan de hand van een taxatie. 

Als een WOZ-waarde ontbreekt

Als een WOZ-waarde in het WOZ-waardeloket ontbreekt, kan dat 2 oorzaken hebben:

  • Het pand dat u zoekt is geen woning. Alleen de WOZ-waardes van woningen zijn openbaar.
  • De WOZ-waarde van de woning die u zoekt is nog niet door de gemeente vastgesteld.

Vraag en antwoord

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen. Denk aan de onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en uw inkomstenbelasting.

Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van uw huis vast. Dit gebeurt door een taxatie, waarbij soortgelijke woningen met elkaar vergeleken worden. De gemeente gaat bij het vaststellen van de WOZ-waarde uit van het bedrag dat een woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het jaar daarvoor.

Het kan zijn dat uw nieuwe WOZ-waarde wel bekend is, maar nog niet zichtbaar.

Binnen enkele uren nadat dat gemeente de WOZ-waarde opgestuurd heeft is deze zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Neem contact op met u gemeente als u een WOZ-waarde mist.

Met filters kunt u de WOZ-waarde van uw huis vergelijken met de WOZ-waarde van andere vergelijkbare woningen op de website WOZ-waardeloket.

Als een WOZ-waarde in het WOZ-waardeloket ontbreekt, kan dat 2 oorzaken hebben:

  • Het pand dat u zoekt is geen woning. Alleen de WOZ-waardes van woningen zijn openbaar.
  • De WOZ-waarde van de woning die u zoekt is nog niet door de gemeente vastgesteld.

De gegevens over huizen in het WOZ-waardeloket komen uit de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG). Klopt het adres of andere informatie van een woning niet? U kunt dit laten weten via de BAG Viewer.

U kunt bezwaar maken binnen 6 weken na de datum die op de brief staat van de gemeente met uw WOZ-beschikking. Hoe u dat doet leest u op de website Rijksoverheid.nl.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice WOZ op telefoonnummer 088 - 183 43 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige link

Rijksoverheid over de WOZ

Wilt u meer weten over de WOZ? Lees meer op de website van de rijksoverheid.