Zelf historisch onderzoek doen

Bij historische vraagstukken helpen onze archieven u een eind op weg.

Informatie over onroerende zaken sinds 1832

Vind u het leuk om zelf archiefonderzoek te doen? Nederland heeft sinds 1832 een Kadaster. Sindsdien wordt informatie over onroerende zaken in onze registratie bewaard en bijgewerkt. Wilt u weten wie in de 19e eeuw eigenaar was van een bepaald stuk grond, woning, een schip, boerderij of ander gebouw? Of wilt u weten welke rechten er op een stuk grond gevestigd waren? Bij deze en andere historische vraagstukken helpen onze archieven u een eind op weg.

Onze voorwaarden

Aan het doen van historisch onderzoek zijn geen kosten verbonden en u krijgt het eerste uur begeleiding van een medewerker van het Kadaster. Er gelden wel enkele voorwaarden:  

 • uw onderzoek heeft een historisch doel*
 • u voert het onderzoek, met behulp van de Kadaster Archiefviewer, zelf uit op het Kadasterkantoor te Arnhem 
 • u stuurt uw onderzoeksresultaat naar het Kadaster

* Heeft uw onderzoek een juridisch karakter of wilt u het onderzoek door het Kadaster laten uitvoeren? Kijk dan eens op de pagina Onderzoek in de openbare registers. Bent u benieuwd naar de ligging van een grens? Kijk dan eens op de pagina Erfgrens bepalen.

Hoe doet u een aanvraag voor historisch onderzoek?

Omdat de Kadaster Archiefviewer op een beter beveiligde omgeving wordt gezet, is het voorlopig niet mogelijk om historisch onderzoek te doen bij het Kadaster. Wilt u uw onderzoek voortzetten? Dan kunt u een afspraak maken bij een Regionaal Historisch Archief bij u in de provincie. Bekijk de informatie op de website nationaalarchief.nl.

Analoge scheepsarchief bezoeken

U kunt ons  analoge scheepsarchief op aanvraag inzien bij ons kadaster kantoor in Arnhem. Na aanvraag ontvangt u een toestemmingsbrief waarmee u een afspraak kunt maken om onze archieven in te zien.

Vraag uw bezoek aan het scheepsarchief aan met het formulier: 'Aanvragen historisch onderzoek'.

U ontvangt een toestemmingsbrief. Hiermee kunt u een afspraak maken bij het kadasterkantoor in Arnhem met het afspraakformulier

 

 

Interessant voor u?

Kadaster Archiefviewer

€ 2,75 per maand (aansluitkosten € 105,-)
 • historisch onderzoek vanuit huis
 • kijk tot 1832 terug in onze registers
Naar Kadaster Archiefviewer

Boek: Aan de slag in de kadastrale archieven

€ 19,95
 • leer meer over geschiedenis Kadaster
 • met beschrijvingen archiefstukken
Meer informatie over boek

Vraag en antwoord

In de kadastrale archieven vindt u:

 • kadastrale leggers en hulpregisters om percelen, rechten en gerechtigden op te zoeken
 • hulpkaarten (kaarten op schaal met de grenzen van nieuw gevormde kadastrale percelen)
 • Veldwerken (door landmeters ter plaatse gemaakte schetsen met meetgegevens)
 • registers 71 die via bestaande en vervallen perceelnummers naar het leggerartikel van de kadastrale leggers verwijzen

* De periode waarover deze archiefstukken beschikbaar zijn, kan verschillen.

Onderzoek met behulp van de Kadaster Archiefviewer bij het Kadaster in Arnhem is gratis. U moet daarvoor wel aan onze voorwaarden voldoen. 

U kunt de Kadaster Archiefviewer ook raadplegen bij een Regionaal Historisch Centrum. Kijk voor meer informatie over een centrum bij u in de buurt op de site van het Nationaal Archief.

Als u regelmatig onderzoek doet, dan is een abonnement op onze Archiefviewer misschien interessant. U hebt dan toegang tot ons archief tegen een vast bedrag per maand. Meer informatie vindt u op de pagina Archiefviewer.

Het boek 'Aan de slag in de kadastrale archieven', een handleiding voor de historisch onderzoeker, ondersteunt u in het doen van uw onderzoek. U vindt in dit boek onder meer informatie over gebruikte termen, zoekmogelijkheden en de kadastrale historie. Meer informatie en bestellen kan op de pagina Aan de slag in de kadastrale archieven. Daarnaast vindt u historische informatie over het Kadaster vindt u op de pagina Geschiedenis van het Kadaster.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00, optie 2. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige link

Regionaal historische centra

In elke provinciehoofdstad zijn rijksarchieven, met archieven van het Kadaster. Op de website van het Nationaal Archief leest u meer.