Boom of heg naast erfgrens

Regels voor het plaatsen van beplanting naast de erfgrens

Bij het plaatsen van een boom of een heg bij de erfgrens gelden wettelijke regels voor de afstand tot de erfgrens. Er zijn ook uitzonderingen, bijvoorbeeld als er sprake is van verjaring.

Weten of er sprake is van verjaring

Wij kunnen u niet vertellen of er sprake is van verjaring als een boom of heg al langere tijd dicht bij de erfgrens staat. Bij vragen hierover adviseren wij u eerst met uw buren te overleggen. Meer informatie over verjaring vindt u ook op de pagina Verjaring erfgrens. Als het nodig is kunt u juridische hulp vragen. 

Een boom of heg te dicht bij de erfgrens

Wij kunnen u geen antwoord geven op de vraag of een boom of heg bij de erfgrens op de juiste plaats staat. Informatie over de wettelijke regels en uitzonderingen voor de plaats van bomen en heggen bij de erfgrens vindt u op de website Juridischloket.nlpagina over boom en erfgrens op Juridischloket.nl

Informatie over de kadastrale grens (erfgrens)

U kunt bij ons terecht voor informatie die is vastgelegd in akten en stukken die zijn ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Deze informatie kan u helpen de huidige situatie in kaart te brengen. 

Is niet duidelijk waar de erfgrens loopt? Dan kunnen wij u helpen met een grensreconstructie.

Interessant voor u?

Grensreconstructie vanaf € 460,-

  • duidelijkheid over ligging grens
  • oordeel van een onafhankelijke partij
  • verslag met meetschets van landmeter
Naar Grensreconstructie

Vraag en antwoord

Ja dat mag. Overhangende takken of wortels die op uw erf doorschieten mag u verwijderen als uw buurman dit niet wil doen. 

Meer weten? Kijk dan op de website van het Juridisch Loket.

Het is vervelend als u last heeft van vallende bladeren uit de boom van uw buren. Helaas kunt u hier juridisch gezien niets aan doen. Volgens de wet is dit geen onaanvaardbare hinder.  

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Grenzen en Meting. 

Handige link

Regels beplanting bij erfgrens

Informatie over uitzonderingen op de regels voor de plaats van bomen, heggen en struiken bij de erfgrens.