Boot (ver)kopen

U kunt een boot of schip kopen of verkopen zonder dat hier een formele handeling voor nodig is. Staat de boot of het schip geregistreerd in de openbare registers van het Kadaster? Dan moet er via een notariële akte overgedragen worden. Hiervoor moet u dus contact opnemen met een notaris. Hebt u een boot of schip gekocht? Dan kunt u deze als uw eigendom laten registreren in onze registers. 

Interessant voor u?

Boot registreren: teboekstelling schip

per schip € 550,-
  • onmisbaar bij afsluiten van hypotheek
  • ontvang een uniek registratienummer
  • inclusief eigendomscertificaat
Naar Boot registreren: teboekstelling schip

Voordelen registratie boot of schip 

Alleen op een geregistreerd(e) boot of schip kunt u een hypotheek afsluiten. Ook zijn geregistreerde boten en schepen bij diefstal eenvoudig te identificeren door het aangebrachte brandmerk.

Vraag en antwoord

  • U kunt een hypotheek afsluiten op een geregistreerd(e) boot of schip.
  • Uw boot of schip krijgt een uniek registratienummer. Dit nummer (brandmerk) wordt in overleg met u aangebracht op uw boot of schip. Bij diefstal kan de politie u gemakkelijker als eigenaar terugvinden.
  • Er kan een zeebrief worden aangevraagd wanneer u voor een zeeregistratie kiest. Een zeebrief is een soort paspoort voor een schip en kan problemen voorkomen in het buitenland.
  • Bij een binnenvaartregistratie (die ook van toepassing kan zijn voor pleziervaart) ontvangt u een eigendomscertificaat van het Kadaster.

Meer informatie leest u op de pagina Boot registreren.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice Schepen op telefoonnummer 088 - 183 40 63. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier

Handige link

ILT: meer over regels, certificaten en vaarbewijzen

Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) leest u meer over regels, certificaten en vaarbewijzen.