Lessen basisonderwijs

De leukste geo-activiteiten voor kinderen tot 13 jaar

Speciaal voor kinderen op de basisschool verzamelen we de leukste activiteiten die te maken hebben met geografie en topografie. Maak bijvoorbeeld een kaart van je woonplaats. Test je topografische kennis. Of ga terug in de tijd met de Topotijdreis.

Ga meteen aan de slag!

Ontdek de wereld van geo tijdens de GeoWeek

Ervaar de wereld van geo en aardrijkskunde tijdens de jaarlijkse GeoWeek. Het Kadaster organiseert dan verschillende expedities. Van 8 tot en met 12 mei 2023.

Spelen met ruimtelijke vraagstukken

Hoe zorgen we in Nederland dat we veel doen met weinig ruimte? Test het inzicht in ruimtelijke vraagstukken met deze game.

Maak zelf een kaart van je woonplaats

Maak een mooie (kleur)kaart met de Map Viewer. Vul een straat of woonplaats in bovenin de zoekbalk. En print daarna de kaart. Veel plezier met inkleuren!

Hoe zag jouw woonplaats er 200 jaar geleden uit?

Op Topotijdreis.nl zie je hoe Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag. Op de kaart en op luchtfoto’s. Zo zie je hoe Nederland zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Op Topotijdreis.nl zie je hoe Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag. Op de kaart en op luchtfoto’s. Zo zie je hoe Nederland zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Het Kadaster doet veel meer dan je denkt

Luister naar het verhaal van een 12-jarige jongen. En leer meer over wat het Kadaster is, wat we doen en waarom.

Ga op een spannend avontuur in het Geofort

Bezoek het spannende forteiland waar alles om de aarde draait! Boor je met een lift dwars door de aardbodem. Of ontdek hoe Nederland eruitziet in Minecraftblokjes.

Meer weten of een andere vraag?

Meer weten over het werk van het Kadaster? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Handige links voor leraren

Toen en nu in Friesland

Nederland verandert, maar niet overal en op dezelfde manier. Kijk maar eens naar Friesland. De opdrachten van deze lesmodule helpen kinderen om veranderingen in het landschap te zien.

Hoog water op schoolplein

Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van het gevaar van een overstroming. Deze module zet leerlingen aan het denken over de kwetsbaarheid van Nederland bij overstromingen.

NAP Project

In deze lesmodule leren kinderen alles over het NAP: de afkorting, wanneer het is ontstaan en waarvoor het wordt gebruikt. Daarnaast is een NAP Waterpeilroute beschikbaar.