Nieuws

WOZ-waarde is goede afspiegeling marktwaarde

24 juni 2019

De WOZ-waarden die gemeenten jaarlijks voor woningen vaststellen, zijn in lijn met de waardeontwikkelingen op de woningmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster.

Lees volledig artikel

Particuliere huursector compleet in beeld

08 juli 2019

Het Kadaster en het CBS hebben nieuwe onderzoeken uitgevoerd naar de ontwikkelingen in de particuliere huursector. Deze onderzoeken vullen elkaar aan.

Lees volledig artikel

Tiny house bij Nijmeegse Vierdaagse

03 juli 2019

Deelnemers en bezoekers aan de Vierdaagse in Nijmegen kunnen een hapje eten en hun verhalen delen bij een ‘tiny house’ van het Kadaster en het Openluchtmuseum. Ze vinden hier ook informatie over wonen in het verleden en nu. 

Lees volledig artikel
 

Data direct uit basisregistraties met Haal Centraal

25 juni 2019

‘Haal Centraal’ verandert de manier waarop gemeenten data inzien. Niet meer in eigen kopieën, maar rechtstreeks in de bronregistratie. Een initiatief van onder andere de 5 grootste gemeenten, VNG-realisatie en het Kadaster.

Lees volledig artikel

Koopwoningen 7,2 procent duurder in mei

21 juni 2019

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,2 procent duurder dan in mei 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Lees volledig artikel

Nederlandse scheepsregistratie in trek

18 juni 2019

Wat veel mensen niet weten, is dat we bij het Kadaster ook schepen registreren. Waarom is dat van belang? Hoe is het geregeld in Nederland en waarom is ons land steeds meer in trek?

Lees volledig artikel

Zelflerende computersystemen bieden kansen bij klimaatverandering

11 juni 2019

Hoe helpt nieuwe technologie bij complexe vraagstukken zoals klimaatverandering? Beleidsmakers, wetenschappers en publieke dataleveranciers bespraken dit tijdens het seminar ‘Klimaat en Machine Learning’. Een korte terugblik.

Lees volledig artikel

Groningen kan krimp te lijf

04 juni 2019

De leefbaarheid in krimpgebieden verbeteren, hoe doe je dat? Een onderzoek van het Kadaster geeft inzicht in de ontwikkelingen van de regio, zodat de provincie Groningen met regionale partijen aan de slag kan.

Lees volledig artikel

Onderzoek naar eigendomsverhoudingen op de woningmarkt

29 mei 2019

De laatste jaren bestaat in de media de indruk dat woningen en ander vastgoed in toenemende mate in handen komen van buitenlandse partijen en particuliere verhuurders.

Lees volledig artikel

Koopwoningen 7,7% duurder in april

21 mei 2019

Bestaande koopwoningen waren in april 7,7% duurder dan in april 2018. Dat is dezelfde stijging als in maart.

Lees volledig artikel