Onderzoek EW en het Kadaster: nieuwbouw neemt spanning op huizenmarkt nog niet weg

Nieuwbouwprojecten hadden afgelopen jaar geen invloed op de huizenprijzen. Dat blijkt uit analyse van EW en het Kadaster, die ook dit jaar de vierkantemeterprijzen in alle 3.177 wijken in kaart hebben gebracht. Afgelopen jaar stegen de prijzen verder, maar in Amsterdam lijkt het plafond (voorlopig) bereikt.

In 2020 werden 237.879 bestaande huizen verkocht, dat is 4,8% van de totale particuliere huizenvoorraad. De gemiddelde huizenprijs was 2.884 euro per vierkante meter woonoppervlak, bijna 400 euro meer dan in 2019.

In het Noord-Hollandse Bergen aan Zee zijn de huizen met 6.083 euro per vierkante meter het duurst. Dat wil zeggen, buiten Amsterdam. Want ondanks verhalen over een massale uittocht vanuit Amsterdam door coronamaatregelen, zijn de huizen daar nog het duurst.

Plafond bereikt in Amsterdam

De 60 duurste wijken van Nederland liggen allemaal in Amsterdam, met Willemspark bovenaan de lijst. In het villapark bij het Vondelpark werd afgelopen jaar gemiddeld 8.864 euro betaald voor een vierkante meter.
In de vorige editie van het onderzoek van EW en het Kadaster was de verwachting dat afgelopen jaar de grens van 10.000 euro zou worden overschreden. Dat is dus niet gebeurd. Het plafond lijkt in Amsterdam (voorlopig) bereikt.
De enige plek waar een vierkante meter huis gemiddeld minder dan 1.000 euro kost – namelijk 980 euro – is Oldambt-Noord in Groningen. Daar krijg je dus het meeste huis voor je geld.

Nieuwbouweffect

Per saldo zijn er in 2020 door nieuwbouw of het uitponden van huurhuizen door woningcorporaties nog geen 50.000 huizen in particulier bezit bijgekomen. Dat is slechts 1% meer dan in 2019.
Uit analyse van de vierkantemeterprijzen blijkt dat uitbreiding van de huizenvoorraad nog geen overtuigend effect had op de prijzen van de bestaande huizen in gemeenten. Oftewel, vergroting van het huizenaanbod leidde vooralsnog niet tot significante prijsstijgingen of -dalingen op lokale huizenmarkten.

Vierkantemeterprijzen op de kaart

Om huizenzoekers en huizenbezitters een zo nauwkeurig mogelijk beeld te bieden van de huizenmarkt, vergelijken EW en het Kadaster elk jaar de vierkantemeterprijzen van bestaande huizen van particulieren in alle wijken van Nederland. De huizenmarkt speelt zich immers vooral regionaal en lokaal af. Voor de 4 grote steden plus Eindhoven zijn ook prijsgegevens op buurtniveau beschikbaar.

Omdat een tuin slechts 1 van de factoren is die de woonaantrekkelijkheid bepalen, is tuinoppervlak niet in de berekening van de vierkantemeterprijzen meegenomen. Op de website van EW is voor elke wijk wel het gemiddelde tuinoppervlak gegeven als aanvullende informatie.

Over het onderzoek

Elk jaar bieden Elsevier Weekblad en het Kadaster inzicht in de situatie op de Nederlandse huizenmarkt. Dat gebeurt aan de hand van een robuuste analyse van alle transacties per wijk in het voorgaande jaar. Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde, betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Het gaat dus niet om WOZ-waarden of vraagprijzen van huizen die te koop staan, maar om werkelijk betaalde bedragen. Ook wordt gekeken naar de prijsontwikkeling ten opzichte van de 3 voorgaande jaren: 2017, 2018 en 2019.

Lees het onderzoek van vorig jaar.

Meer weten?

Bekijk alle resultaten van het onderzoek (met een betaald account) op ewmagazine.nl. Hier vindt u ook informatie over prijsontwikkeling, tuinoppervlak en meer in uw wijk.

Meer onderzoeken

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken