Heeft een kleine groep de macht bij nieuwbouw?

Er zijn de afgelopen jaren minder nieuwbouwwoningen bijgekomen dan nodig is. De productie blijft ook ver achter bij de plannen van minister De Jonge om het woningtekort terug te dringen. Deze lage nieuwbouwproductie roept een vraag op: functioneert deze markt wel voldoende? Of wordt de bouw geremd, doordat de bouwgrond én bouwrechten in handen zijn van een paar grote partijen?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet een studie doen naar marktconcentratie en marktmacht op de grond- en woningbouwmarkt. Het Kadaster verzamelde, bewerkte en analyseerde hiervoor de data.

Meer lezen?

Naar het volledige rapport op ACM.nl

Meer informatie

  • Het Kadaster verzamelde, bewerkte en analyseerde de data uit hoofdstuk 4. Dat deden onderzoekers Matthieu Zuidema, Hans Wisman en Lars Brugman.
  • Het rapport is geschreven door Edwin Buitelaar (hoogleraar Grond- en Vastgoedontwikkeling aan de Universiteit Utrecht) en Erwin van der Krabben (hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de Radboud Universiteit).
  • Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.
  • Meer over de nieuwbouwmarkt vindt u op de pagina Nieuwbouwwoningen en in het onderzoek Van wie zijn de nieuwbouwwoningen.
  • Wilt het Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt per mail ontvangen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier.