Vernieuwd KIK biedt meer mogelijkheden

In 2022 zijn de mogelijkheden van KIK verder verruimd. Vooral voor de leveringsakten. Veldkamp en Prins Notarissen gebruikt de nieuwe versie al een tijd. Hoe bevalt dat? Marianne Beugel, kandidaat-notaris en estate-planner en Balster Tijs, specialist onroerend goed en agrarisch specialist vertellen over hun ervaringen.

KIK is snel en goedkoper

“Als het maar enigszins kan, schrijven we akten in via KIK”, zegt Beugel van het notariskantoor met vestigingen in Borger en Beilen. “KIK is snel. We hebben bijna altijd binnen een kwartier het bewijs van inschrijving binnen. Ook de verwerking in de kadastrale registratie gaat meestal snel.” “En het tarief is lager dan bij het inschrijven van een reguliere pdf-akte”, vult haar collega Tijs aan. “Dat is gunstig voor onze klanten.” 

We hebben bijna altijd binnen een kwartier het bewijs van inschrijving binnen.

Het vrij deel van de akte gebruiken om toch alle bepalingen op te nemen

Beugel en Tijs hebben ook nog wel wat wensen. Bijvoorbeeld het kunnen inschrijven van opstalrechten voor kabels en leidingen. Tijs: “Maar de meeste situaties kunnen we wel oplossen. We specificeren dan in het vrije gedeelte van de akte wat we in het KIK-gedeelte niet kunnen opnemen. Spelenderwijs hebben we modelteksten ontwikkeld voor het vrije deel. Daardoor kunnen we alle bepalingen in de akte opnemen en KIK toch gebruiken.” 

Klantenservice Inschrijving en Registratie geeft goede ondersteuning

Beugel: “Al met al is het vooraf goed in te schatten of een akte via KIK verwerkt kan worden. En komen we er zelf niet helemaal uit? Dan helpt de Klantenservice Inschrijving en Registratie van het Kadaster.”

Wat is KIK?

Om akten en andere stukken in de openbare registers te laten inschrijven maakt bijna elke notaris gebruik van Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK). Via KIK schrijft de notaris een akte elektronisch in. Daardoor komen de gegevens uit de akte helemaal geautomatiseerd in de Basisregistratie Kadaster. Nog niet alle soorten akten kunnen op deze manier worden verwerkt. Maar door de aanpassingen van de KIK Leveringsakte is het nu gemakkelijker om bijvoorbeeld nieuwbouw en kwalitatieve verplichtingen in te schrijven. Het percentage ingeschreven akten via KIK is van 39,1% in 2018 naar ruim 44% in 2022 gegaan.

Meer informatie

Meer informatie over KIK vindt u op de pagina Over KIK.

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van maart 2023.

Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.
Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief