Verkeerde bank in akten

Bericht 3 november 2020, overgenomen van NotarisNet (intranet voor het notariaat)

In sommige hypotheekakten van Syntrus Achmea is in de afgelopen 5 jaar de verkeerde bank opgenomen. Volgens de opdrachtbrief had in die akten Stichting PVF Particuliere Hypothekenfonds moeten staan. In circa 165 hypotheekakten is dat niet goed gegaan. Die akten moeten worden gerectificeerd.

Veel betrokken notarissen hebben inmiddels gerectificeerd. Momenteel moet dat nog voor circa 30 akten gebeuren. Er zijn notarissen die de fout hebben gecorrigeerd met een clerical error akte of een rectificatieakte zonder medewerking van de oorspronkelijke hypotheeknemer en/of de hypotheekgever. Dat is juridisch niet juist. Het Kadaster wijst deze akten terecht af. Voor die afgewezen akten moet alsnog een rectificatieakte of een nieuwe hypotheekakte worden ingeschreven.
 

Werkwijze

De bewuste hypotheekakten zijn in de afgelopen 4 à 5 jaar gepasseerd. Syntrus Achmea heeft de betrokken notarissen een brief gestuurd met het verzoek de hypotheekakte te rectificeren. Na overleg tussen het Kadaster, de KNB en Syntrus Achmea is de conclusie: de enige juiste vorm van rectificatie is door de oorspronkelijke hypotheekakte te rectificeren met medewerking van zowel de ‘onjuiste’ hypotheeknemer (de in de oorspronkelijke hypotheekakte genoemde bank), de ‘juiste’ hypotheeknemer (de Stichting PVF Particuliere Hypothekenfonds) én de hypotheekgever. Daarbij hoeft niet de gehele akte te worden gerectificeerd, alleen het gedeelte over de partijen. Het Kadaster heeft toegezegd zo’n rectificatie niet af te keuren.

Nieuwe hypotheek

Een andere mogelijkheid is een nieuwe hypotheekakte passeren. Dit is een duurdere werkwijze dan rectificatie van de oorspronkelijke hypotheekakte, omdat een extra akte van waardeloosheid nodig is. En voor Syntrus Achmea betekent dit dat zij gegevens moeten aanpassen in hun interne systeem. Het Kadaster adviseert bij deze werkwijze eerst de nieuwe hypotheekakte in te schrijven en daarna pas de oorspronkelijke inschrijving waardeloos te verklaren. Dit voorkomt een ‘gat’ in de inschrijving en daarmee het risico van een tussenkomend beslag. Voor beide werkwijzen geldt dat de hypotheekgever live of bij notariële volmacht moet verschijnen.

Verwarring

De verwarring is ontstaan doordat Syntrus Achmea Real Estate & Finance BV beheerder is van een aantal hypotheekfondsen. Dit zijn de Stichting PVF Particuliere Hypothekenfonds, Attens Hypotheken en Tellius. Ondanks dat de opdrachtbrief aan de notaris juist was, zijn in die hypotheekakten toch verkeerde namen (Syntrus Achmea of varianten daarvan) als hypotheeknemer opgenomen. Dit kan gevolgen hebben voor de AIFMD-vergunning van Syntrus Achmea. In het slechtste geval mag de onderneming geen hypotheekfondsen meer beheren. Syntrus Achmea is verplicht geweest dit te melden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Meer informatie: KNB, Ingrid de Jong, i.dejong@knb.nl