Stedeling koopt minder vaak woning in eigen stad
Mensen uit de 10 grootste steden van Nederland kopen steeds vaker een woning buiten hun eigen stad. Kopers uit de 4 grootste gemeenten (G4: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) verhuizen vooral naar een andere stad. Kopers uit de 6 kleinere gemeenten daarna (G5-10: Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen) verhuizen juist vaker naar landelijke gemeenten.
Minder verhuizingen binnen eigen gemeente, vooral vanuit grootste gemeenten
- Het aandeel verhuizingen binnen de eigen gemeente nam in de G4 tussen 2014 en 2021 af met 17,5 procentpunt.
- In de 2 grootste gemeenten, Amsterdam en Rotterdam, was die afname het grootst: bijna 20 procentpunt.
- In de kleinere steden was de afname lager, bijna 12 procentpunt.
- In alle G10-steden koopt het merendeel van de kopers nog steeds binnen dezelfde gemeente. Dit varieert van 51% in Rotterdam tot ruim 73% in Tilburg. Alleen Utrecht is hier een uitzondering op: daar koopt het merendeel juist in een andere gemeente.
Kopers uit kleinere steden verhuizen vaker naar meer landelijke gemeenten
- Kopers uit de G4 kopen vaker in andere stedelijke gemeenten (33% van de kopers, tegenover 11,5% in kleinere steden).
- Kopers uit de 6 kleinere steden trekken vaker naar meer landelijke gemeenten (26%, tegenover 14% van de kopers uit de G4). Dat patroon was al te zien in 2014, maar heeft zich sindsdien versterkt.
- Het aandeel kopers dat buiten de eigen regio koopt neemt sterker toe in de 4 grote steden dan in de kleinere steden.
Prijzen stijgen eerst in G4, daarna in rest van het land
De huidige verhuisbewegingen zijn vergelijkbaar met het waterbedeffect van de woningprijsontwikkeling na de kredietcrisis. De prijzen stegen toen het eerst in de grootste steden, daarna pas in de rest van het land. Die verspreiding is er nu ook: kopers uit de 4 grootste steden trekken steeds meer naar de minder grote steden. Kopers uit de 6 gemeenten daarna trekken vooral naar landelijk gebied.
Figuur 1: Verhuizingen vanuit G4 en G5-10 (in procentpunten)
Open toegankelijk ods-document met data van figuur 1
Bron: Kadaster
Over het onderzoek
Dit onderzoek werd gedaan door Joost Zuidberg van het Kadaster. Het artikel verscheen ook op de website van ESB, het vakblad voor economen.
Wilt u meer weten over de woningmarkt en prijsvorming?
- Onze woningmarktexpert kan u meer vertellen. Meer informatie en contactgegevens op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.
- Iedere maand publiceren wij cijfers over onder andere woningverkopen in ons Vastgoed Dashboard. In dit dashboard vindt u grafieken en tabellen voor heel Nederland en per provincie. Ga naar het Vastgoed Dashboard.
- Bekijk ieder kwartaal de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen op de pagina Kwartaalberichten woningmarkt. Wilt u het Kwartaalbericht woningmarkt per mail ontvangen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier.