Particuliere verhuurders vooral in 4 grote steden

Waar wonen particulieren die woningen verhuren zelf? Hoeveel woningen bezitten ze en waar verhuren ze die? We onderzochten het woningbezit van particulieren die maximaal 8 woningen bezitten naast de woning waarin zij zelf wonen. Lees de belangrijkste conclusies of download het onderzoek.

Download het volledige onderzoek als pdf

De belangrijkste conclusies over particuliere verhuurders

  1. In Nederland is 4,4% van de woningen in handen van particulieren die maximaal 8 woningen bezitten om te verhuren. Het gaat hierbij om in totaal 355.000 huurwoningen.
  2. Verhuurt een particulier 1 woning? Dan staat 33% van de verhuurde woningen in dezelfde buurt als waar zij wonen. 
  3. Dit percentage is lager bij particulieren die tussen de 2 en 8 woningen verhuren. Bij deze groep staat 14% van de verhuurde woningen in dezelfde buurt als waar zij wonen.
  4. De gemeenten met de meeste verhuurde woningen zijn de 4 grote steden (G4): Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.  
  5. De gemeenten met het grootste aandeel particuliere huurwoningen zijn juist niet de G4, maar vooral toeristische gemeenten en studentensteden.  
  6. De meeste particuliere verhuurders wonen in de G4.
  7. Van de G4-verhuurders, staan de huurwoningen vooral in de eigen stad.
  8. Als een particulier meerdere woningen verhuurt, staat degene die hij het langst in bezit heeft vaak het dichts bij zijn eigen woning. 

Over het onderzoek

  • Dit onderzoek is geschreven door Jorian Lamberink en paul de Vries, onderzoekers bij het Kadaster.

Meer informatie