Jaarrapportage BAG 2024

Goed gebruiken en kosten beheersen

Jaarrapportage BAG 2024 van het BAG bronhouders- en afnemersoverleg (BAG BAO).

Tags:
Zakelijk documentatie overheid BAG gemeenten
Soort document
Jaarrapportage BAG
Auteur(s)
Het Kadaster
Datum
10 april 2025
Toegankelijkheid

Content, ja

Versie 1 - 10 april 2025

Een tabel met gegevens over BAG 2024. De tabel toont verschillende onderwerpen van geheel Nederland, zoals panden, adressen, woonplaatsen, openbare ruimten, verblijfsobjecten, standplaatsen, ligplaatsen, bronhouders, mutaties en terugmeldingen. De tweede kolom geeft de aantallen van deze categorieën weer. De derde kolom laat een vergelijking zien met de aantallen van vorig jaar.

Open toegankelijk ods-document met data van tabel: BAG 2024 Goed gebruiken en kosten beheersen

BAG BAO, Agendaoverleg BAG BAO en Gebruikersoverleg BAG

In 2024 overlegden we opnieuw samen met de BGT begeleidingsgroep en Regieraad BGT. We spraken over de opvolging van het Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek BAG en hebben vervolgacties naar aanleiding van dit onderzoek uitgezet. Ook de invulling van de nieuwe overlegvormen die in januari 2025 in werking zijn getreden (zie hiervoor de paragraaf Vooruitblik 2025) was een belangrijk onderwerp in 2024. Daarnaast besteedden we in de overleggen veel aandacht aan het eerste gezamenlijke BAG en BGT jaarplan (het jaarplan voor 2025). Hiervoor deden we eerst een brede inventarisatie.  Zo kwamen we tot een prioritering en aanpak waarin alle partijen uit de keten (bronhouders, LV, afnemers en betrokken stakeholders) zich kunnen vinden.

Tijdens de Gebruikersoverleggen hebben we  nuttige informatie uitgewisseld. Dit jaar gaven Locatus en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) presentaties over hoe zij de BAG gebruiken en waar zij bij het gebruik van de BAG tegenaan lopen.

Gebruikscijfers

Het gebruik van de BAG is vergelijkbaar met het voorgaande jaar. De BAG werd in 2024 bij het Kadaster ruim 4,4 miljard keer bevraagd, waarvan 3,9 miljard keer via PDOK. Nieuw zijn de bevragingen via de OGC API Vector Tiles (ruim 47,7 miljoen bevragingen in 2024). De BAG Viewer maakt gebruik van diverse PDOK-services.

Een staafgrafiek waarin de aantallen BAG Bevragingen via Kadaster/PDOK zijn opgenomen over de jaren 2021 tot en met 2024. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende producten: RST JSON API, WFS, WM(T)s, SOAP XML Bevragingen en Vector Tiles
Open toegankelijk ods-document met data van figuur: BAG Bevragingen via Kadaster/PDOK

Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek BAG

In oktober 2023 werd de Tweede Kamer geïnformeerd over het Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek BAG. Uit dit onderzoek bleek dat gebruikers van de BAG zeer tevreden zijn over de inhoud en kwaliteit van de registratie. Zij beoordeelden de BAG gemiddeld met een 7,5.

Wensenlijst

In 2024 is een werkgroep van het Agendaoverleg BAG BAO gestart met de opvolging van de Kamerbrief. De werkgroep heeft de wensen gecategoriseerd en verwerkt in een wensenlijst. Aan de hand van de wensen is gestart met vernieuwing van de Catalogus BAG. Verdere uitwerking volgt in 2025. Het betreft kleine verbeteringen. Voor grote doorontwikkeling is op dit moment geen financiële ruimte.

Kwaliteitsmanagement

Bronhouders hebben hard gewerkt aan de kwaliteit van de BAG. In het BAG Kwaliteitsdashboard is over 2024 een afname te zien in het totaal aantal fouten van ruim zestig procent, van 23.170 op 1-1-2024 naar 8.761 op 1-1-2025.

De 3 landelijke kwaliteitsprioriteiten van 2024 tonen ook een duidelijke afname in de foutenrapportages:

  • Terugmeldingen: afname van te laat afgehandelde terugmeldingen van 1320 naar 1065.
  • Wettelijke maximale termijn voor het inmeten van de pandgeometrie: afname van overschrijdingen van 4840 naar 1712.
  • Nog openstaande constateringen van voor 1-1-2023: afname naar 488 bij 19 bronhouders.

Een lijngrafiek waarin foutaantallen wordt getoond over het jaar 2024 van alle gemeenten. De lijn daalt naarmate het jaar vordert.
Open toegankelijk ods-document met data van figuur: Fouten - alle rapportages

Intervisie met bronhouders

Het ministerie is toezichthouder en heeft brieven verstuurd naar aanleiding van de ENSIA zelfevaluatie 2022. Kwaliteitsmanagement BAG heeft daarover contact gehad met verschillende bronhouders. Dit heeft bij de meeste bronhouders tot verbetering geleid. Dit jaar zijn weer fysieke intervisiebijeenkomsten voor bronhouders georganiseerd. Bronhouders waarderen deze bijeenkomsten gemiddeld met een 7,7. Bronhouders vinden het heel waardevol om hun BAG collega’s fysiek te ontmoeten. En om samen dagelijkse werkzaamheden en problemen te bespreken.

Doorontwikkeling

We hebben afgelopen jaar hard gewerkt aan onze applicaties.

  • In januari 2024 werd het vernieuwde Kwaliteitsdashboard voor bronhouders opgeleverd. Bronhouders zijn blij met de nieuwe inrichting. De oploslijst wordt dagelijks ververst. Dit helpt de bronhouders de kwaliteit van de BAG op orde te houden.
  • Daarnaast is dit jaar veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van het BAG Gebruikersdashboard en in mindere mate aan het dashboard voor de toezichthouder en kwaliteitsmanagers.
  • Gedurende het jaar zijn een aantal functionele verbeteringen in de BAG Viewer geïmplementeerd.
  • Tot slot zijn de Terugmeldbeheerapplicatie en de Terugmeld API uitgebreid met de mogelijkheid om terugmeldingen in bulk af te handelen en is de demo versie van de BAG Geo-bevragings-API (OGC API Features) opgeleverd.

Ook zijn dit jaar veel kostenbesparende maatregelen genomen, zoals het overzetten van de BAG applicaties naar de nieuwe (private cloud) omgeving met de vernieuwde database en het uitzetten van de testomgeving van de BAG API Individuele Bevragingen.

Productontwikkeling in 2024

  • BAG Kwaliteitsdashboard. In januari 2024 is het Kwaliteitsdashboard voor bronhouders opgeleverd. In februari en maart zijn enkele bevindingen opgelost en verdere functionaliteiten toegevoegd.
  • De Terugmeldbeheerapplicatie en de Terugmeld API zijn uitgebreid met de mogelijkheid om terugmeldingen in bulk af te handelen.
  • BAG Gebruikersdashboard. In december is het BAG Gebruikersdashboard live gegaan. In dit dashboard zien gebruikers onder andere hoeveel objecten en diensten van de BAG worden gebruikt en hoe vaak objecten in de BAG staan.
  • BAG OGC API Features. Sinds december is de demo versie van de BAG OGC API Features beschikbaar. De definitieve versie komt in 2025 beschikbaar.

Een lijngrafiek met gegevens over BAG 2024. De grafiek toont de huidige objecten van alle gemeenten. De lijngrafiek betreft een lineaire schaalverdeling en elk object heeft een andere lijnkleur en symbool.

Open toegankelijk ods-document met data van figuur: BAG Gebruikersdashboard

Vooruitblik 2025

Samenwerking BAG en BGT

Voor 2025 is een gezamenlijk jaarplan opgesteld voor de BAG en de BGT. Deze samenhang en samenwerking is ook terug te zien in het doel voor 2025. We willen in samenwerking én met meer samenhang de BAG en BGT goed blijven inwinnen, beheren, leveren en gebruiken, en gezamenlijk blijven verbeteren. We blijven de groeiende groep gebruikers bedienen. En deze groep maakt steeds intensiever gebruik van de BAG en BGT. In 2025 is ook aandacht voor verplicht en correct gebruik en samenwerking in de gebruikerscommunity. Met de ketens van BGT en BAG pakken we in 2025 de vervolgacties uit de recente evaluaties op. De werkgroep evaluatie BAG krijgt in 2025 een vervolg en er zal gewerkt worden aan de vernieuwde versie van de Catalogus BAG.

Kwaliteitsmonitor en productontwikkeling

In 2025 publiceren we de Kwaliteitsmonitor. Dit kwaliteitsdashboard geeft inzicht in de kwaliteit van de BAG voor toezichthouders en kwaliteitsmanagers. Ook in het Gebruikersdashboard komt extra functionaliteit beschikbaar. We onderzoeken hoe we het productenportfolio verder kunnen optimaliseren om nu en in de toekomst te blijven aansluiten bij de behoefte van gebruikers. We kijken bijvoorbeeld naar verbeteringen aan bestaande producten en de doorontwikkeling van de BAG API's (individuele bevragingen en OGC API's). Ook hebben we aandacht voor de doorontwikkeling van de BAG Viewer (zoals visualisatie van bouwjaren m.b.v. Vector Tiles) en de kwaliteitsdashboards. En dit jaar blijven ook het verbeteren van de aanmeld- en leverprocessen van informatieproducten (bijvoorbeeld door self-service) op de agenda.

Overlegstructuur

Vanaf 2025 werken we met een gewijzigde overlegstructuur. Tactische sturing vindt plaats vanuit de Begeleidingsgroep Geo-basisobjecten (een doorstart van het Agendaoverleg BAG BAO en Begeleidingsgroep BGT). Hierin zijn bronhouders, afnemers, beheerders van LV en standaarden en het ministerie vertegenwoordigd. Strategische sturing vindt plaats in de Programmaraad Zicht op Nederland – Datafundament (ZoN-DF).

Informatie over de BAG