Jaarrapportage BAG 2023: Gebruiken en verbeteren

Gebruiken en verbeteren

Jaarrapportage BAG 2023 van het BAG bronhouders- en afnemersoverleg (BAG BAO).

Tags:
BAG documentatie overheid gemeenten Zakelijk
Soort document
Jaarrapportage BAG
Auteur(s)
Het Kadaster
Datum
22 februari 2024
Toegankelijkheid

Content, ja

Versie 1 - 22 februari 2024

Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek BAG

In 2023 werd het Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek BAG afgerond dat eind 2022 werd gestart. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft het onderzoek aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Onderzocht werden de doorgevoerde wetswijzigingen (BAG 2.0) en de BAG zelf. Het onderzoek toont aan dat de wijzigingen over het algemeen doelmatig en effectief zijn. De minister vatte de hoofdconclusies van het onderzoek samen als ‘positief met aanbevelingen voor verbeteringen’. Als eerste stap wil de minister met belanghebbenden verkennen hoe de BAG, samen met andere bronnen een nog betere informatiebasis kan vormen voor de woningbouwopgave.

Rapportcijfer Tevredenheidsonderzoek

157 bronhouders geven gemiddeld een 7,7 en 430 gebruikers geven gemiddeld een 7,4. Totaal krijgt de BAG een gemiddeld cijfer van 7,5.

Uit het onderzoek blijkt dat de gebruikers van de BAG zeer tevreden zijn over de inhoud en kwaliteit van de registratie. Zij beoordelen de BAG met een gemiddeld rapportcijfer van een 7,5. Uit de resultaten blijkt ook dat een grote meerderheid tevreden is over (de informatie en) ondersteuning bij het gebruik van (gegevens uit) de BAG. De meerderheid geeft ook aan dat de voorzieningen van de BAG aansluiten bij de behoeften. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van Zicht op Nederland.

BAG 2023 in cijfers (ten opzichte van 2022)

Panden 10.972.595 (+ 169.470)
Adressen 9.739.139 (+ 96.373)
Woonplaatsen 2.501 (-)
Openbare ruimten (voornamelijk straten) 285.972 (+ 1.475)
Verblijfsobjecten 9.667.552 (+ 90.804)
Standplaatsen 40.885 (+ 5.801)
Ligplaatsen 12.513 (+ 49)
Bronhouders (gemeenten) 342 (-3)
Mutaties 2.907.957 (- 303.112)
Terugmeldingen 11.619 (- 1.305)

 

BAG BAO, Agendaoverleg BAG BAO en Gebruikersoverleg BAG

In 2023 overlegden we weer samen met de BGT begeleidingsgroep en Regieraad BGT. In de overleggen werd er de nadruk op gelegd dat het Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek BAG tot een goed resultaat heeft geleid. De zes aanbevelingen uit het onderzoek werden toegelicht, deze werden door de vergadering herkend en meegenomen in een advies voor de minister. De nieuwe BAG Viewer werd enthousiast ontvangen. Kwaliteitsprioriteiten voor 2024 zijn afgesproken. Aandachtspunten in het overleg vormden ook veranderingen in wet- en regelgeving, zoals de de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met name over deze twee wijzigingen is door BZK, de VNG en het Kadaster uitvoerig gecommuniceerd. Besproken is ook de beleidsvisie Zicht op Nederland, die aansluit op de ambities van de bronhouders en afnemers van de BAG. Vanuit de BAG hechten we belang aan voortgang van het programma en zien graag dat de voorwaarden daarvoor worden ingevuld. 
Tot slot kwam het postcodeconvenant aan bod. Het huidige postcodeconvenant loopt in februari 2024 af en wordt vernieuwd. De inhoud van het convenant zal niet wezenlijk gaan wijzigen. In het Gebruikersoverleg BAG gaven enkele grote afnemers als RVO en RDW aan hoe zij de BAG gebruiken. Zij gaven aan hoe nuttig gebruik van de BAG is en gaven ook aan waar zij bij het gebruik van de BAG tegenaan lopen. Zo blijkt het regelmatig voor te komen dat een adres gevraagd wordt voor een bijgebouw vanwege het verkrijgen van een energielabel, terwijl dat niet noodzakelijk is. 

Gebruikscijfers

We zien het gebruik van de BAG verder toenemen. De BAG is in 2023 4,6 miljard keer bevraagd bij het Kadaster, waarvan 4 miljard keer via PDOK. 

Aantal BAG bevragingen via Kadaster/ PDOK De BAG WFS is in 2023 751000.00 keer bevraagd. De BAG WM(T)S is in 2023 3270000000 keer bevraagd. De REST JSON API is in 2023 539000000 keer bevraagd. De SOAP XML en de Vector Tiles zijn 0 keer bevraagd.
Gebruik bevragingen services gestegen naar een nieuw record
Open toegankelijk ods-document met data van figuur: BAG bevragingen via LV BAG incl. PDOK

Kwaliteit

Gebruikers geven aan dat voor bouwjaren, geometrie, status en gebruiksoppervlakte een kwaliteitsslag wenselijk is. Bronhouders voldoen in grote mate aan de kwaliteitseisen; bij de kwaliteitsprioriteiten 2023 zien we significante verbeteringen, bijvoorbeeld bij de actualiteit en verwerking van terugmeldingen. Het aantal geometrieverschillen tussen BAG en BGT is in 2023 flink verlaagd. Bij het merendeel van de gemeenten zijn de BAG- en WOZ-gebruiksoppervlaktes van woningen onderling afgestemd, maar bij een deel moet dat beter. Er blijven ook nog groepen bronhouders achter op thema’s zoals terugmeldingen. Dit adresseren we in het Jaarplan Kwaliteit BAG 2024.

Doorontwikkeling

In 2023 hebben we ons gericht op het gebruiken en verbeteren van producten en processen. Bijvoorbeeld op basis van de resultaten van het genoemde Evaluatie- en tevredenheidsonderzoek. Daarbij is ook het productaanbod bekeken. We richtten ons op de livegang van de nieuwe BAG Viewer, het ontwikkelen van de Vector Tiles (nieuwe API standaard voor uitwisseling van geo informatie) en de doorontwikkeling van het Kwaliteitsdashboard. Bij de BAG API Individuele Bevragingen zijn beheersmaatregelen in werking getreden. Daarnaast speelden kostenbesparende maatregelen een grote rol. Inmiddels zijn grote stappen gezet in de overgang van de LV BAG naar de cloud. Zowel de database als de applicaties zullen overgaan naar een cloud-oplossing. 

Productontwikkeling in 2023

  • BAG Viewer is vernieuwd. Op 27 maart 2023 is de nieuwe BAG Viewer live gegaan.
  • BAG Vector Tiles zijn sinds 12 september beschikbaar. Voor gebruikers is het mogelijk om eenvoudig eigen kaartvisualisaties te maken met BAG gegevens.
  • BAG Kwaliteitsdashboard. In 2023 is hard gewerkt aan het nieuwe, generieke Kwaliteitsdashboard voor bronhouders. Delen zijn in het najaar live gegaan en in het vierde kwartaal is een preview van het dashboard met nieuwe functionaliteiten getest door bronhouders. Het nieuwe Kwaliteitsdashboard zal in januari 2024 live gaan.
  • BAG API Huidige Bevragingen is uitgefaseerd. De functionaliteiten van BAG API Huidige Bevragingen zijn toegevoegd aan de BAG API Individuele Bevragingen. 
  • Praktijkproef rechtendelegatie bij aanbieden mutaties aan LV via API: Met ketenpartners (zoals leveranciers en bronhouders) is de uitwisselingsstandaard FSC succesvol beproefd.

Het opzoeken van een adres is makkelijker en sneller

Piet Goeyenbier over de nieuwe BAG Viewer

Afbeelding van de vernieuwde BAG viewer.

Piet Goeyenbier vertelt hoe hij de nieuwe viewer gebruikt bij energiescans. Lees het interview: Vernieuwde BAG Viewer: “Makkelijker en sneller”.

Vooruitblik 2024

In 2024 wordt het accent gelegd op goed gebruik van de (gegevens uit de) BAG. Gebruikersondersteuning gaat een grotere rol spelen. We richten ons bijvoorbeeld op door afnemers geconstateerde problemen en zullen deze problemen gezamenlijk oppakken. We stimuleren gebruik en ondersteunen en begeleiden (potentiële) gebruikers bij het kiezen van het voor hen juiste product, het gebruiken van dit product en natuurlijk de wet- en regelgeving rondom de BAG. Verbetering komt in 2024 verder tot uiting in het in lijn brengen van de Catalogus BAG met de gemaakte afspraken en het adviseren over eventuele relaties tussen de BAG en andere (basis) registraties. 

Over technische en functionele doorontwikkeling is het belangrijkste aandachtspunt de te nemen maatregelen voor efficiënter beheer en kostenbesparing. Naar verwachting zullen de LV BAG database en de applicaties begin 2024 volledig naar de cloud worden overgezet. Prioriteit heeft ook de doorontwikkeling van de Kwaliteitsdashboards (voor bronhouders, afnemers en toezichthouder). We vervolgen de POC(s) met betrekking tot het aanleveren met REST API’s en besteden aandacht aan het verder optimaliseren van het productportfolio, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van OGC API Features. 

Tot slot wordt bij de doorontwikkeling van de BAG ook de samenhang en samenwerking met andere (geo)registraties steeds belangrijker. Uiteraard speelt de BAG een rol en dragen we bij aan de ontwikkelingen rond Federatief Data Stelsel en Zicht op Nederland Datafundament

Informatie over de BAG