Woningmarkt 2e kwartaal 2021: weg uit de grote stad

Kopers in landelijke gemeenten komen steeds vaker uit steden in de eigen regio. De prijzen buiten de grote steden stijgen nu sneller dan daarbinnen. Welke ontwikkelingen zijn er nog meer?

5 belangrijkste conclusies

  • De woningprijzen stegen 13,0% ten opzichte van het 2e kwartaal in 2020. Als je dit vergelijkt met het 1e kwartaal van 2021, dan was de stijging 4,4%.
  • Het aantal transacties viel fors terug: -20,8% ten opzichte van het recordaantal in het 1e kwartaal van 2021. Er wisselden 52.787 woningen van eigenaar. Dat zijn nog steeds veel transacties. Hieruit leiden we af dat de woningmarkt niet voor iedereen op slot zit.
  • Kopers in landelijke gemeenten kwamen steeds vaker uit de stad. Die stad lag regelmatig in dezelfde provincie; veel stedelijke kopers bleven dus in hun eigen regio.
  • De stedelijke kopers gingen voor duurdere woningen dan de kopers uit de landelijke gemeenten. Steeds meer kopers uit een stad kochten een woning in landelijk gebied. Zij kochten woningen die relatief duur waren. Mede hierdoor steeg de gemiddelde prijs sterker in landelijke gemeenten.
  • Kopers verhuisden over grotere afstand. Er waren minder verhuizingen binnen de gemeente: van 70% in 2013 tot 56% in 2021 tot nu toe.

Meer lezen?

Wilt u het volledige Kwartaalbericht woningmarkt lezen?

Download Kwartaalbericht (pdf)

Meer informatie

Aanmelden Kwartaalbericht